Naam : Postma
Voornamen : Meindert
Roepnaam : Meindert, Alias “de Witte”
Geboortedatum : 21-10-1927
Geboorteplaats : Drachten
Wonende : Noorderbuurt 24 te Drachten
Rang / Beroep : Korporaal / Rijwielhersteller
Identiteitsplaatje : 12315
Eenheid : 1st Dutch Bomb Disposal
Overlijdensdatum : 29-05-1945
Overlijdensplaats : Helenaveen
Doodsoorzaak : ten gevolge van een landmijnexplosie
Begraafplaats : Zuiderbegraafplaats te Drachten, graf reeds geruimd
Gedenkplaats : Herdenkingsmonument voor Mijn- en Munitieruimers
Zie ook : Hoe groot kan iets klein zijn

 

Overige informatie:

In de herfst van 1944 ontvluchte Meindert Postma zijn ouderlijke woning en ging het avontuur tegenmoet, omdat het nog oorlog was konden zijn ouders helaas geen zoektocht naar hem ondernemen. Nog geen twee weken na de bevrijding van Nederland stond Meindert Postma, gekleed in een Canadees militair uniform en tot grote verbazing van het gezin Postma, plots voor de deur van zijn ouderlijk huis in Drachten. Na een paar vrije dagen in Drachten vertrok Meindert Postma richting Deurne waar hij werd ingekwartierd bij de familie van Gogh-de Vet, toen beter bekend als Moderne Rund-, Kalfs en Varkensslagerij C.van Goch, aan de schoolstraat 140 (nu Martinetstraat).

Door de zware gevechten en tijdens de vlucht van de Duitsers en de opmars van de geallieerden was er veel munitie achtergelaten, daarom was het mogelijk dat er nog veel niet ontplofte munitie in de bodem aanwezig was. Er lagen zoveel mijnen in de Peel dat het select groepje mijnenruimers, waaronder Korporaal Meindert Postma, nog jaren nodig zou hebben om die te ruimen. In Vught zaten in het voormalige concentratiekamp Duitsers, collaborateurs en oorlogsmisdadigers geïnterneerd en omdat er zoveel mijnen in de Peel lagen werden daar vrijwilligers gevraagd voor het gevaarlijke werk in de Peel, daarnaast waren er ook veel burger mijnenruimers zoals Franciscus van den Eijnden. In de berm van de Lagebrugweg lagen ook diverse “Schrapnellmine” oftewel S-mijnen die, zodra geactiveerd in de lucht springen en ontploffen ter hoogte van de heup terwijl er allerlei scherpe stukken staal in alle richtingen uitvliegen.

Korporaal Meindert Postma was o.a. samen met de burger mijnenruimer Franciscus van den Eijnden en onder leiding van Sergeant Jean Dirven mijnen aan het ruimen. Hoewel beide goed op de hoogte waren van alle gevaren die het mijnen ruimen met zich meebracht werden er onderling foto’s uitgewisseld waarbij één van de twee mogelijk met z’n mijnenprikker een S-mijn aanraakte welke daarna explodeerde en waardoor beiden werden onthoofd. Er werd een pastoor bijgehaald die Franciscus van den Eijnden de laatste sacramenten toediende welke diezelfde pastoor weigerde voor Meindert Postma te doen omdat deze niet katholiek was.

Overlijdensregister

Meindert Postma in zijn Canadees uniform

De Heerenveensche Koerier: onafhankelijk dagblad voor Midden-Zuid-Oost-Friesland en Noord-Overijssel, 01-06-1945

Drachtster Courant, bericht van overlijden

Drachtster Courant 03-07-1945

Meindert Postma (links) en zijn collega’s maken een PMD-3 mijndetector klaar voor gebruik. De staande militair met winterjas heeft een lange “prodder” (mijnenprikker) in zijn hand. De rechter knielende militair heeft een lange prodder tussen zijn elleboog en heup geklemd. Op de grond ligt wit markeerlint waarmee afgezochte stroken in het mijnenveld worden gemarkeerd.

Nederlandse SS’ers uit kamp Vucht bij het mijnenprikken, waarschijnlijk ergens op de Schans in de Neerkant. Ze worden bewaakt door Nederlandse Militairen.

Beneden een foto van een Schu-Mine (houten doosmijn) met omhoogstaand drukdeksel, de ZZ-42 ontsteker zit nog in de springlading. Een van de vele soorten mijnen die in de Peel geruimd werden.

Sergeant Jean Dirven