Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Duitse Militaire Begraafplaats Ysselsteyn

Bekijk hier het register van de “geïdentificeerde” oorlogsslachtoffers op achternaam, beginnend met de letter:

. . . via een vrije zoekopdracht, in het linker menu, kunt u ook zoeken op voornaam, geboorte- en/of overlijdensdatum

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z

 

Het verzamelkerkhof voor Duitse gesneuvelden werd eind 1946 aanvankelijk gratis en voor ten hoogste 3 jaar beschikbaar gesteld met de bedoeling de graven in een later stadium, krachtens een met Duitsland te sluiten Vredesverdrag, naar Duitsland over te brengen. Een dergelijk vredesverdrag tussen Nederland en Duitsland werd echter nooit getekend, de staat van oorlog werd eerst op 26 juli 1951 beëindigd.

Hoewel er in Nederland diverse begraafplaatsen zijn waar Duitse oorlogsslachtoffers hun laatste rustplaats hebben gevonden werden de meesten, na de oorlog nog verspreid over begraafplaatsen en veldgraven door geheel Nederland, op de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn herbegraven. Aangezien er in Nederland nog ongeveer 2.500 vermiste Duitse militairen in een anoniem graf rusten en er zo nu en dan één uit de vergetelheid wordt gehaald, groeit het aantal doden op de begraafplaats nog steeds.

De Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn is qua oppervlakte van ongeveer 28ha, oftewel 56 voetbalvelden, de grootste Duitse militaire begraafplaats wereldwijd, dit betekent echter niet dat op deze begraafplaats ook de meeste doden begraven liggen. Exacte aantallen zijn helaas niet bekend, dit komt deels door de soms slordige administratie, de ongeveer 237 doden die werden herbegraven naar elders in Europa, de 18 ledige In Memoriam-graven en de mogelijkerwijs anoniem ter aarde bestelde prominente landverraders.

Op Ysselsteyn rusten voornamelijk Duitse militairen, mensen in Duitse krijgs- of bestuursdienst en een klein aantal burgerslachtoffers van diverse nationaliteiten, waaronder vrouwen en kinderen zoals evacuees uit het interneringskamp Vught. Hoewel de meeste graven allemaal de vorm van een Latijns kruis hebben, zijn er op Ysselsteyn ook ongeveer 73 verzamelgraven voor twee of meer doden te vinden die veelal van een staande of liggende grafsteen werden voorzien.

Van de ongeveer 31.714 doden (stand augustus 2018) die op Ysselsteyn rusten zijn er 87 (daarvan onbekend 8) uit de Eerste Wereldoorlog en 31.627 (daarvan onbekend 4.861) uit de Tweede wereldoorlog of het gevolg daarvan. In onze database kan verwarring ontstaan over bovenstaand aantal onbekenden omdat wij ook de namen van de 2.669 niet zonder twijfel geïdentificeerde doden, welke toentertijd als onbekende soldaat begraven werden, hebben opgenomen in onze database welke mede tot stand is gekomen door samenwerking met Fred van den Munckhof, vrijwilliger bij Find A Grave.

Hoewel het merendeel van de doden sneuvelde of overleed tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland, liggen op Ysselsteyn ook ongeveer 3.075 Duitse militairen begraven die tijdens de slag om het Hürtgenwald en het Ardennenoffensief sneuvelden en door de Amerikaanse gravendienst werden begraven bij Margraten. Eind 1946 werden deze Duitsers eveneens naar Ysselsteyn overgebracht.

Op vrijdag 27 juni 1952 werd de tot stand gekomen begraafplaats officieel geopend door middel van een kranslegging door de Duitse consul in Nederland en na jaren aan voorbereidingen uiteindelijk voor het publiek opengesteld.

In de loop der jaren is veel zin en onzin geschreven over deze begraafplaats, zelfs door de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e.V. welke de graven van deze Duitse oorlogsslachtoffers onderhoudt. Hoewel wij een uitgebreid archief met “interessante gebeurtenissen” op- en originele documenten over deze begraafplaats voorhanden hebben leek het ons een beter idee om het bij deze beknopte informatie te laten, dit in afwachting van een komende publicatie waar veel onderzoekswerk en aandacht aan werd besteed.