Naam : van den Eijnden
Voornamen : Franciscus
Roepnaam : Frans
Geboortedatum : 28-08-1918
Geboorteplaats : Deurne
Wonende : Heide 140b te Liessel
Rang / Beroep : Los arbeider
Identiteitsplaatje : –
Eenheid : –
Overlijdensdatum : 29-05-1945
Overlijdensplaats : Helenaveen
Doodsoorzaak : ten gevolge van een landmijnexplosie
Begraafplaats :
Gedenkplaats : Oorlogsmonument te Liessel
. Oorlogsmonument Sint-Willibrorduskerk te Liessel

 

Overige informatie:

Zoon van Johannes Antonius van den Eijnden en Johanna Maria Berkers.

Door de zware gevechten en tijdens de vlucht van de Duitsers en de opmars van de geallieerden is er veel munitie achtergelaten, daarom was het mogelijk dat er nog veel niet ontplofte munitie in de bodem aanwezig was. Er lagen zoveel mijnen in de Peel dat het select groepje mijnenruimers, waaronder de burger mijnenruimer Franciscus van den Eijnden, nog jaren nodig zou hebben om die te ruimen. In Vught zaten in het voormalige concentratiekamp Duitsers, collaborateurs en oorlogsmisdadigers geïnterneerd en omdat er zoveel mijnen in de Peel lagen werden daar vrijwilligers gevraagd voor het gevaarlijke werk in de Peel. In de berm van de Lagebrugweg lagen ook diverse “Schrapnellmine” oftewel S-mijnen die, zodra geactiveerd in de lucht springen en ontploffen ter hoogte van de heup terwijl er allerlei scherpe stukken staal in alle richtingen uitvliegen.

Franciscus van den Eijnden, een burger mijnenruimer uit Liessel die een spoedcursus had gevolgd in het onschadelijk maken van mijnen, was o.a. samen met korporaal Meindert Postma en onder leiding van Sergeant Jean Dirven mijnen aan het ruimen. Hoewel beide goed op de hoogte waren van alle gevaren die het mijnen ruimen met zich meebracht werden er onderling foto’s uitgewisseld waarbij één van de twee mogelijk met z’n mijnenprikker een S-mijn aanraakte welke daarna explodeerde en waardoor beiden werden onthoofd. Er werd een pastoor bijgehaald die Franciscus van den Eijnden de laatste sacramenten toediende welke diezelfde pastoor weigerde voor Meindert Postma te doen omdat deze niet katholiek was.

Overlijdensregister

Bidprentjes

Nederlandse SS’ers uit kamp Vucht bij het mijnenprikken, waarschijnlijk ergens op de Schans in de Neerkant. Ze worden bewaakt door Nederlandse Militairen.

Beneden een foto van een Schu-Mine (houten doosmijn) met omhoogstaand drukdeksel, de ZZ-42 ontsteker zit nog in de springlading. Een van de vele soorten mijnen die in de Peel geruimd werden.

Sergeant Jean Dirven