Nationaal Monument Kamp Vught, zondag 24 November 2013

In opdracht van nationaal Monument Kamp Vught heb ik een bijdrage geleverd aan de expositie, Barak 1B – meer dan een monument, voor het Nationaal Monument kamp Vught.

Barak 1B is de laatst overgebleven barak van het voormalige Konzentrationslager Herzogenbusch: uniek oorlogserfgoed en plaats van herinnering. Barak 1B is de plek bij uitstek, waar Nationaal Monument kamp Vught de gelaagde geschiedenis van deze historisch zo beladen plaats kan tonen.

De expositie bestrijkt vier periodes: het concentratiekamp (1943-1944), het opvangkamp voor Duitse burgerevacués uit het grensgebied (1944-1945) en het interneringskamp voor NSB’ers en al dan niet onrechte van collaboratie verdachte Nederlanders (1944-1949). Sinds 1951 is een deel van het kamp in gebruik als woonoord ‘Lunetten’ voor Molukse ex-KNIL-militairen en hun gezinnen.

In barak 1B komen de lotgevallen van tienduizenden mensen die in de afgelopen zeventig jaar noodgedwongen op deze plaats verbleven, verhalen over vertwijfeling en hoop, over dromen en idealen. Over bewuste keuzes en het toeval, over trauma’s en taboes.