Eindhovens Dagblad, woensdag 11 Maart 2009

Net voor de dodenherdenking moet de website van Richard Schoutissen klaar zijn: een site waarop alle oorlogsslachtoffers van Deurne staan.

Op de lijst zullen niet alleen de namen staan staan van Deurnenaren die in eigen dorp zijn omgekomen, maar ook die van geallieerden, van Duitse militairen en Deurnenaren die elders zijn gesneuveld.

Schoutissen kwam op het idee van de website, omdat hij vermoedde dat in Deurne veel meer oorlogsslachtoffers te betreuren waren dan op de monumenten en gedenkstenen in de gemeente vermeld staan. “In het centrum van Deurne bijvoorbeeld staan maar een paar namen op een zielig steentje in de kerk.”

Tot nu toe heeft hij 580 oorlogsslachtoffers getraceerd. “Dat worden er misschien nog meer. Ik ben in de Duitse archieven nog steeds aan het zoeken naar Duitse soldaten die in Deurne sneuvelden maar tijdens de oorlog acahter de linies zijn begraven of overgebracht zijn naar Duitsland”, vertelt Schoutissen.

Van de 580 slachtoffers hebben een klein 200 de Duitse nationaliteit en 236 waren geallieerden. Verder staan op de site bijvoorbeeld de namen van 48 Deurnenaren die in eigen dorp sneuvelden en 32 Deurnenaren die elders stierven ten gevolge van de oorlog.