Nederlandse soldaat, gevallen voor het vaderland, op papier als “Ein unbekannter deutscher Soldat” (onbekende Duitse soldaat) begraven op de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn.

In mei van het jaar 2017 kwam ik via Fred, vrijwilliger voor Find A Grave, in contact met Charles Schrijnemaekers uit Brazilië, met de vraag of ik meer informatie had over een persoon die voorkwam in de online database van de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge (deze organisatie onderhoud de graven van Duitse oorlogsslachtoffers buiten Duitsland).

Later bleek dat de betreffende persoon niet alleen voorkwam in bovenstaande online database maar ook in het grafregister van de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn.

Het betrof de in Oberhausen (Duitsland) geboren Josef Schrijnemaekers welke op 12-05-1940 zou zijn gesneuveld en omdat hij volgens de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge niet zonder twijfel geïdentificeerd kon worden, als “Unbekannter Deutscher Soldat” zou zijn bijgezet op de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn.

Voor de bezoekers van de online database zoals ook aan de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn werd Josef Schrijnemaekers dan ook aangemerkt als een Duitse soldaat die in Nederland sneuvelde.

Het toeval bleek echter dat de grootvader van Charles Schrijnemaekers, Josef Schrijnemaekers, eveneens in Oberhausen geboren werd en op dezelfde datum sneuvelde. Alhoewel de spelling van de naam een tikje afweek, Schrijnemakers i.p.v. Schrijnemaekers, leek het mij voldoende om toch op onderzoek uit te gaan.

Josef Schrijnemaekers, geboren 02-07-1906 te Oberhausen (Duitsland), was een Nederlandse soldaat van het 1-III-27 Regiment Infanterie (nota bene een onderdeel van de Peeldivisie) welke op 12-05-1940 sneuvelde voor het vaderland tijdens gevechten in Sint Oedenrode, waar hij tevens zijn laatste rustplaats vond in het enigste oorlogsgraf op het Martinuskerkhof.

Al snel kreeg ik de volgende publicatie “12 mei 1940. Een achterhoedegevecht op de Sloef in Sint-Oedenrode“ onder ogen, een uitgebreid levensverhaal over de soldaat Josef Schrijnemaekers. Het bleek een zeer zorgvuldig en gedetailleerd onderzoek door, de inmiddels overleden, Harry van Kuijk uit Sint-Oedenrode.

Verder onderzoek naar soldaat Josef Schrijnemaekers bleek dus onnodig, maar aangezien de gelijkenissen voor mij te groot waren om te negeren nam ik toch contact op met de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge in Kassel en al snel kreeg ik het verbluffende nieuws dat het inderdaad dezelfde persoon betrof.

In unseren Unterlagen sind folgende Informationen enthalten:
Name:                              Josef Schrijnemakers
Geburtstag:                    ohne Angaben (= unklarer Fall)
Geburtsort:                    Oberhausen
Todestag:                       12.05.1940
Erstbestattungsort:      Rooms/St. Oedenrode, ohne weitere Angaben
erfasst für:                     Ysselsteyn “unter den Unbekannten”

De Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge liet mij namelijk weten dat de Josef Schrijnemaekers in haar database inderdaad in Oberhausen (Duitsland) geboren werd en op 12-05-1940 in Sint Oedenrode sneuvelde alwaar hij ook begraven werd. Het herbegraven van Duitse gesneuvelden vanuit Sint Oedenrode naar de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn zou in 1949 hebben plaatsgevonden waarna de graven van de onbekenden in 1963 door de Nederlandse gravendienst nogmaals werden geopend voor heridentificatie. Een groot aantal onbekenden kon echter wederom niet worden geïdentificeerd waardoor de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge Josef Schrijnemaekers als “Unbekannter Deutscher Soldat” in haar database heeft opgenomen.

Waarom Josef Schrijnemaekers door de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge en de Nederlandse gravendienst als Duitse soldaat zou zijn aangemerkt blijft helaas een mysterie, mogelijk heeft de vermelding van zijn geboorteplaats (Oberhausen in Duitsland) op één van de Duitse Gräberlisten (Duitse graflijsten), daarbij een rol gespeeld.

Bij een administratie van meer dan 30.000 doden is het helaas niet onvermijdelijk dat er fouten gemaakt kunnen worden, deze zijn er dan ook in veelvoud te vinden op de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn. Echter een dergelijke fout, temeer omdat deze reeds werd gemeld en bevestigd in 2017, werd in de online database zoals ook in het grafregister van de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn door de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge nog steeds niet aangepast. Dit laatste is, voornamelijk voor de nabestaanden van Josef Schrijnemaekers, uiteraard zeer pijnlijk te noemen.

Vermelding in de online database | Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e.V.

.

Graf van een onbekende Duitse soldaat | Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn

.

Vermelding in het grafregister c.q. Namenbuch | Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn

.

Veldgraf van Josef Schrijnemaekers op de Sloef

.