De Stentor – Zutphens Dagblad, zaterdag 28 april 2012

VORDEN – In het collectieve graf op de algemene begraafplaats in Vorden waarin tien Duitse soldaten liggen begraven die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen, ligt mogelijk al 67 jaar nog een onbekende elfde militair begraven.

Op de grafsteen van het ‘kameradengraf’ staan tien namen vermeld van veelal jonge Duitsers. In het oude officiële begraafboek van Vorden doet de doodgraver van dienst echter melding van elf begraven soldaten. Ook in een briefuitwisseling tussen de gemeente Vorden en de Dienst Identificatie en Berging (DIB) wordt melding gemaakt van een elfde, onbekende Duitser. Zoals ook in een begraafschema uit de jaren veertig een aantal van elf soldaten wordt genoemd.

Onduidelijkheid bestaat er met name over de bemanning van een Junkers Ju-88 nachtjager die op 26 maart 1945 ter hoogte van de Mosselseweg in Vorden is neergestort. Dit vliegtuig werd neergehaald door een Engels vliegtuig. Alle bemanningsleden van het Duitse toestel kwamen om. De vraag is alleen hoeveel man er aan boord was. Er zijn aanwijzingen dat er niet vier, maar vijf vliegers zijn omgekomen.

Deze vijfde vlieger werd dood aangetroffen bij kasteel De Wildenborch en is daar door de tuinman begraven. Vermoedelijk is hij nog voor de crash uit het vliegtuig gesprongen of gevallen. Deze Duitser, die door de tuinman op ongeveer 25 jaar oud werd geschat, is een paar weken later bij zijn landgenoten herbegraven.

Over de Duitse soldaten die in Vorden zijn omgekomen is maar weinig bekend. Het graf is in 1958 aangekocht door de familie van een van de slachtoffers. Eén van de jongste soldaten die in Vorden is begraven, is de 22-jarige Franz Rauchenberger (foto). Hij kwam met twee anderen om bij een treinbeschieting in Kranenburg.

Vrijdagavond 4 mei wordt het graf voor het eerst betrokken in de plaatselijke dodenherdenking.

Kort geding tegen dodenherdenking Vorden om 10 uur>

VORDEN/ZUTPHEN – De groep Federatief Joods Nederland (FJN) heeft bij de rechtbank Zutphen een kort geding aangespannen tegen de gemeente Bronckhorst om de omstreden dodenherdenking die vrijdagavond in Vorden plaatsheeft. FJN-voorzitter Herman Loonstein noemt het grievend voor de levenden en beledigend voor de doden dat ook Duitse soldaten die op de begraafplaats liggen, in de herdenking worden betrokken.

Hij zegt honderden afkeurende reacties te hebben gekregen. Het geding dient vrijdagochtend om tien uur. Loonstein zegt met burgemeester Henk Aalderink van de gemeente Bronckhorst te hebben gesproken, maar die was niet op andere gedachten te brengen. “Die man is echt de weg kwijt en mist historisch besef.”

Ook het Simon Wiesenthalcentrum heeft gisteren scherpe kritiek geuit op de herdenking. Door stil te staan bij de Duitse soldaten ‘die Nederland hebben bezet namens het meest moordlustige regime in de geschiedenis herschrijven de autoriteiten de historie en wissen zij de essentiële scheidslijn uit tussen slachtoffers en bezetters’, aldus het Wiesenthalcentrum.

De joodse organisatie Tradition is Our Future (TOF) zegt zelfs te gaan protesteren. Voor of na de herdenking op de begraafplaats in Vorden laat TOF een actie uitvoeren vanuit de lucht. Volgens woordvoerder Dennis Pekel zal een vliegtuig met spandoek over Vorden vliegen of worden er vanuit een luchtballon flyers gedropt. “Hoe we het precies gaan doen en wanneer, ga ik niet vertellen. Dan snijden we onszelf in de vingers. Maar dát we een actie vanuit de lucht houden staat honderd procent vast. Uiteraard zullen we de herdenking zelf niet verstoren.”

Burgemeester Henk Aalderink betreurt de gang van zaken. Hij hoopt op een waardige herdenking. “Het is jammer dat er zo weinig ruimte is voor nuance.”

*Klik op de afbeelding hierboven voor de originele versie