woensdag 10 maart 2021 – 12:01 | Weekblad voor Deurne | Maarten Driessen

DEURNE/ASTEN/SOMEREN – De Peel onder vuur, de oorlogsrubriek die vorig jaar wekelijks in deze krant verscheen, is in de prijzen gevallen. Vereniging Nederlandse Nieuwsblad Pers (NNP) overhandigde vorige week op de redactie in Deurne de Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek 2020.

Naar aanleiding van de herdenking van 75 jaar vrijheid startten we eind 2019 met het project De Peel onder vuur, waarin we in 2020 wekelijks de lokale Tweede Wereldoorlogsgeschiedenis voor het voetlicht brachten. Dit met dank aan een groep fanatieke historici uit de gemeenten Deurne, Asten en Someren. (zie foto beneden) De wekelijkse verhalen werden uiteindelijk gebundeld in een boekenreeks bestaande uit twee delen.

Links: Richard Schoutissen en Gerard Geboers .

Winnaar
Het project werd vervolgens verkozen tot één van de genomineerden voor de Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek, uitgereikt door de NNP. Bij de beoordeling lette de jury op diverse journalistieke criteria, zoals de mate waarin de inzending bijdraagt aan de identiteit van de lokale samenleving en of de journalistieke kwaliteit, originaliteit en binding met de lezer zijn gewaarborgd. Dat was het geval bij De Peel onder vuur, aldus de jury, die het project tot winnaar uitriep.

Het oordeel van de jury luidde als volgt:
“Knap, hoe journalisten van een kleine uitgeverij met minder middelen dan waarover regionale media kunnen beschikken, toch zo’n indrukwekkende en originele serie hebben weten te maken. Zo’n groot, omvangrijk project zie je nog maar zelden bij lokale media. De redactie besloot het grondig aan te pakken en betrok een groep van lokale historici. Een prachtig voorbeeld van publieksparticipatie. Lezers leverden aanvullende informatie en foto’s aan, en tevens werden bijeenkomsten georganiseerd om actief op zoek te gaan naar verhalen. Heel, heel mooi. Al met al een aantrekkelijke combinatie van persoonlijke verhalen en historische geschiedschrijving, die na afloop heel terecht in boekvorm werd uitgegeven.”

.

NNP Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek 2020
De groep fanatieke historici uit de gemeenten Deurne, Asten en Someren.