Naam: Dorn
Voornamen: Willi Paul Fritz
Roepnaam: Willi
Geboortedatum: 29-12-1926
Geboorteplaats: Bad Oldesloe
Wonende: Hagenstraße 15 te Bad Oldesloe
Rang / Beroep: Grenadier
Identiteitsplaatje: 3625 – Panzer-Grenadier-Bataillon 48
Eenheid: Panzer-Abteilung 5
Overlijdensdatum: 17-10-1944
Overlijdensplaats: Deurne, Walsberg
Doodsoorzaak: –
Begraafplaats: Duitse militaire Begraafplaats te Ysselsteyn
Gedenkplaats: –

 

Overige informatie

Graflocatie: Vak P Rij 8 Graf 189

Zoon van Fritz Heinrich Klaus Dorn en Marie Christine Sophie Dorn-Möller.

Willi Paul Fritz Dorn kreeg in 1942 een ‘Schießausbildung’ Schietopleiding bij de Hitler-Jugend waarna hij in 1943 een ‘Panzer-Lehrgang’ tank-trainingscursus volgde in Putlos/Holstein. In 1943 volgde hij een opleiding als ‘Marine-Helfer bij de Flak’ Marine helper bij het luchtafweergeschut, naast deze militaire opleiding vervolgde hij ook nog zijn schoolopleiding.

In 1944 wilde Willi Paul Fritz Dorn zich aansluiten bij de Waffen SS maar één van zijn broers, een luitenant bij de Wehrmacht, vertelde hem dat hij niet langer zijn broer zou zijn als hij zich bij de Waffen SS zou aanmelden. Hierdoor kwam bij de Wehrmacht terecht waarbij hij werd opgeleid in Oldenburg als Grenadier en ‘Maschinengewehr Schütze’ schutter machinegeweer. Na een korte opleiding werd hij naar het front gestuurd waar hij vier weken later sneuvelt.

Uit de periode 1943/1944 zijn bij de auteur enkele foto’s ter inzage beschikbaar, zijn moeder schreef na het zien van de éérste foto’s “Den Jungen sehen wir wohl nicht mehr wieder”  Deze jongen zien we waarschijnlijk nooit meer terug, haar vermoeden werd een jaar later bevestigd toen haar zoon als vermist werd gemeld. Deze vermissing duurde voor de familie 2 jaar want éérst in 1946 ontvingen zij van het Zwitserse Rode Kruis het bericht dat Willi Paul Fritz Dorn in de omgeving van Venlo was gesneuveld.

Het veldgraf van Willi Dorn bevond zich nabij het NAD-kamp Wasberg, ook wel betiteld als Kamp Wasberg, gelegen tussen de Langstraat en de Suezlaan te Deurne, vanwaar de stoffelijke resten door de geallieerden naar de Duitse militaire begraafplaats in Mierlo werd herbegraven (Vak 2 Rij B Graf 15) op 08-10-1948 werden de stoffelijke resten naar Ysselsteyn overgebracht.

Willi Paul Fritz Dorn, als 15 jarige bij de Hitlerjugend (September 1942)

Willi Paul Fritz Dorn, als 16 jarige Hitlerjugend Marinehelfer in Brünsbüttel-Koog

Willi Paul Fritz Dorn’s, als Grenadier (Hagenstraße 15 in Bad Oldesloe, zomer 1944)

Sterbeurkunde (deze vermeld als overlijdensdatum 19-10-1944 i.p.v. 17-10-1944)