Naam : van der Zanden
Voornamen : Wilhelmus
Roepnaam : Willem
Geboortedatum : 25-07-1925
Geboorteplaats : –
Wonende : De Veghel Z.201 te Deurne
Rang / Beroep : –
Identiteitsplaatje : –
Eenheid : –
Overlijdensdatum : 17-10-1944
Overlijdensplaats : –
Doodsoorzaak : ten gevolge van een mijnexplosie
Begraafplaats : –
Gedenkplaats : Oorlogsmonument te Zeilberg

 

Overige informatie

Zoon van Henricus van der Zanden en Wilhelmina van der Steen. Willem was de Broer van Leonardus Antonius van der Zanden.

Wilhelmus van der Zanden en zijn broer Leonardus Antonius van der Zanden waren door de Duitsers tewerkgesteld in de omgeving van Venlo maar wisten tijdens een bombardement van de geallieerden te ontsnappen en kwamen terecht in de bossen tussen Blerick en Sevenum (Römer, Zaarderheiken) waar het wemelde van onderduikers. In de late avonduren van maandag 16 oktober vertrokken de broers met nog vijf andere, waaronder Gerardus Theodorus Johannes van Daal en Hendrikus Johannes Aerts richting Deurne, men zou proberen door de linies heen de Engelsen te bereiken. Tussen Griendtsveen en Zeilberg werd het groepje omstreeks drie uur in de nacht opgemerkt door een Duitse patrouille, die daarop een lichtkogel afvuurde. Iedereen zocht dekking, waarbij Leonardus Antonius van der Zanden op een schotelmijn viel. De vier raakten levensgevaarlijk gewond. De overige drie personen (Hollanders die aan de tankgracht hadden gewerkt) hadden achteraan gelopen en bleven ongedeerd.

Gewaarschuwd door de lichtkogel en de ontploffing hadden de Engelsen een patrouille met een tank het veld ingestuurd. De tank liep echter op een mijn zodat de patrouille de gewonde onderduikers pas omstreeks zeven uur ’s-morgens kon bereiken. De vier waren toen reeds overleden, het betrof Wilhelmus van der Zanden,  Leonardus Antonius van der ZandenHendrikus Johannes Aerts en Gerardus Theodorus Johannes van Daal. Het tragische element van dit ongeluk school mede in het feit dat de gebroeders van der Zanden uit Zeilberg reeds bevrijd waren geweest in de corridor van september 1944 (Eindhoven-Nijmegen).

Uit het rapportenboek 109 van de gemeentepolitie Venlo is gebleken dat de gebroeders van der Zanden op dinsdag 3 oktober 1944 om 19:45uur door de SD (Sicherheitsdienst) in bewaring werden gesteld en op vrijdag 6 oktober 1944 door de SD in vrijheid werden gesteld. Zij verongelukten 10 dagen later, slechts enkele kilometers van hun ouderlijk huis.

Bidprentje

Gezamenlijk bidprentje

Overlijdensregister

NBS