Naam : Reuser
Voornamen : Theodorus
Roepnaam : Theo
Geboortedatum : 25-03-1912
Geboorteplaats : Tiel
Wonende : Nieuwe weg 55, te Tiel
Rang / Beroep : SS Grenadier
Identiteitsplaatje : 1318 Grenadier Regiment ‘Landwacht Nederland’
Eenheid : 4. SS-Grenadier Regiment 1 ‘Landstorm Nederland’
Overlijdensdatum : 24-09-1944
Overlijdensplaats : Blasiusstraat te Deurne
Doodsoorzaak : munitie-explosie
Begraafplaats : Duitse militaire Begraafplaats te Ysselsteyn
Gedenkplaats : –

Overige informatie

Zoon van Johan Reuser en Everdina Reuser-Kuier, weduwe Catharina Brugman.

Graflocatie: Vak BI Rij 4 Graf 97

Al vluchtend voor de naderende geallieerden reden een zestal Duitse militairen met een voertuig vol munitie in de richting van Griendtsveen. Als ze een groepje kerkgangers passeren, die zojuist de zondagsmis hadden bijgewoond en op weg naar huis waren, waarschuwen ze deze nog voor het aankomende gevaar.

De kerkgangers konden nog net op tijd in een kelder vluchten voordat het voertuig werd verrast door de geallieerden die ook vanuit Griendtsveen richting Deurne kwamen aanrijden. Vrijwel onmiddellijk komen de zes Duitse militairen om het leven als hun voertuig explodeert.

Op 20 augustus 1947 werden door de Dienst Identificatie en Berging de, toen nog zes onbekende, Duitse militairen opgegraven op het erf van Lambert van de Broek aan de Griendtsveenseweg Z.315 te Zeilberg.

Drie van deze soldaten konden later worden geïdentificeerd als Theodorus Reuser, Heinz Braun en Helmut Fink, helaas was het niet mogelijk om ook de andere drie soldaten te identificeren, deze rusten derhalve als ‘Ein deutscher Soldat’ onder grafnummers 73, 74 en 75 in vak BJ rij 3. Mogelijk zijn de drie niet geïdentificeerde soldaten te vinden in de categorie vermist een gedegen onderzoek moet uitwijzen of de identificatierapporten van de niet geïdentificeerde oorlogsslachtoffers te vergelijken zijn met de medische dossiers van de vermiste oorlogsslachtoffers.

Een rapport van overbrenging met identificatiegegevens, opgemaakt door de Dienst Identificatie en Berging, is eventueel ter inzage beschikbaar bij de auteur.

Overlijdensadvertentie uit het ‘Volk en Vaderland’

Overlijdensregister

Beneden een bezoek met Martin Reuser (zoon van Theodorus Reuser) aan het graf van zijn vader, die dag zijn tevens filmopnames gemaakt voor een documentaire over de bevrijding van Brabant. Van links naar rechts: Richard Schoutissen (auteur), Martin Reuser.

* Docu Tip: “Om nooit te vergeten”, een documentaire die gaat over de periode september tot november 1944.