Naam : Wieland
Voornamen : Michael
Roepnaam : Michael
Geboortedatum : 05-02-1922
Geboorteplaats : Herrnwahlthann
Wonende : te Herrnwahlthann Krs. Abensberg
Rang / Beroep : Unteroffizier
Identiteitsplaatje : -488- 5. Kompanie Panzer-Ersatz-Abteilung 25
Eenheid : Stabskompanie 1. Panzer-Abteilung 115
Overlijdensdatum : 31-10-1944
Overlijdensplaats : 4km ten zuidoosten van Liessel
Doodsoorzaak : ten gevolge van een granaatscherf in zijn hoofd
Begraafplaats : Friedhof St. Hubert, Ehrenanlage
Gedenkplaats : Kriegerdenkmal Herrnwahlhann
Gedenktafel Gasthof Stanglbräu
Gedenktafel Pfarrkirche St. Andreas
Friedhof Herrnwahlthann
Adoptant : Erwin Loos

.

Overige informatie

Graflocatie: Grab Nr. 9

Zoon van Michael Wieland en Anna Schneider.

Gebruik de volgende link voor de toedracht naar dit onderzoek: Zoektocht naar…

Michael Wieland moest op 12-12-1940 opkomen voor de militaire dienstplicht en werd na een basistraining op 23-10-1941 ingedeeld bij de Panzer-Ersatz-Abteilung 25 in de rang van Panzerschütze waar hij zijn militaire vervolgopleiding op verschillende wapens, uitrusting en voertuigen genoot. Tijdens deze opleiding behaalde hij op 17-01-1942 zijn rijbewijs voor rups voertuigen met een gewicht tot 10 ton waarna hij op 01-09-1942 werd bevorderd tot Oberschütze en op 01-12-1942 in de rang van Gefreiter.

Op 16-01-1943 werd Michael Wieland overgeplaatst naar de nieuw opgerichte Schwere-Panzer-Abteilung 504 in Fallingbostel vanwaar zijn eenheid enige tijd later naar het front in Sicilië (Italië) vertrekt, uiteindelijk werd  hij ingedeeld in de Stabskompanie van de Panzer-Abteilung 115. Op 10-07-1943 werd Michael Wieland bevorderd tot Obergefreiter en was met zijn eenheid betrokken bij diverse gevechten in Sicilië waarvoor hij op 07-08-1943 werd onderscheiden met het IJzeren Kruis 2e klasse. Kort na deze onderscheiding trok zijn eenheid naar het Noorden, langs de westelijke kustlijn van Italië, in de richting van Rome. Tussen de zware gevechten door werd Michael Wieland op 01-05-1944 uiteindelijk bevorderd tot Unteroffizier waarna zijn eenheid, ongeveer 3 maanden later, per trein ten zuidoosten van Parijs (Frankrijk) werd getransporteerd. Tijdens de diverse gevechten in Frankrijk werd Michael Wieland voor zijn bewezen diensten op 10-08-1944 onderscheiden met het Heeres Flakabzeichen, deze gevechtsonderscheiding werd o.a. uitgereikt als men onder zeer moeilijke omstandigheden drie gevechten gestreden had en daarbij een militair (rijdend) pantservoertuig uitschakelde.

Uiteindelijk komt Michael Wieland met zijn eenheid via België in Nederland terecht oprukkend in de richting van, het reeds op 23-09-1944 bevrijde, Liessel. Volgens een aantekening in een officieel document, gedaan door de Kompanieführer van de Stabskompanie Panzer-Abteilung 115 sneuvelde Michael Wieland op 31-10-1944, 4km ten zuidoosten van Liessel, ten gevolge van een granaatscherf is zijn hoofd. Op de aangegeven locatie werd toentertijd inderdaad hard gevochten ter hoogte van de Heitrak, Kanaalstraat en Hogebrug. Uit het volgende fragment, uit een brief welke door de staf van zijn eenheid naar de nabestaanden gestuurd werd om het droevige nieuws te melden, kan worden opgemaakt dat Michael Wieland sneuvelde tijdens de hevige gevechten rondom Liessel – volgens sommige oorlogscorrespondenten één van de zwaarste gevechten sinds de invasie van Normandië.

“Mit seinem Flak-Panzer in vorderster Linie eingesetzt, erlitt dieser einen technischen Schaden und blieb bewegungsunfähig liegen. Da setzte unser Held Michael Wieland alles ein um den Panzer zu bergen. Ständig war er zu Fuß unterwegs um irgendeine Abschleppungsmöglichkeit für seinen Panzer zu erkunden. Dabei ist er durch feindliche Granatsplitter gefallen. Pioniere brachten sodann den Toten zum Gefechtsstand, wo der Kompanieführer die Überbringung des gefallenen Kameraden nach St. Hubert bei Kempen anordnete. Dort wurde er in einem Sarg aufgebahrt und am 2. Nov. mit noch einem Kameraden unter militärischen Ehren auf dem Heldenfriedhof des Gemeindefriedhofs St. Hubert begraben. Bis zur Beisetzung hielten Kameraden am Sarg die Totenwache. An dem Begräbnis beteiligten viele Zivilpersonen und ein Divisionspfarrer hielt die Trauerrede.“ 

Uit bovenstaande tekst kan men haast concluderen dat Michael Wieland niet in St. Hubert bei Kempen sneuvelde omdat zijn pantservoertuig door een technisch mankement in de voorste linies tot stilstand was gekomen en hij even later, op zoek naar een mogelijkheid voor zijn pantservoertuig te laten afslepen, door vijandelijk granaatvuur dodelijk getroffen werd. Het stoffelijk overschot werd toen naar een zogenaamde Gefechtsstand (commandopost) gebracht waar zijn Kompanieführer de opdracht gaf om het stoffelijk overschot naar St. Hubert bij Kempen te vervoeren. Mogelijk was dit dezelfde Kompanieführer die in een ander officieel document van Michael Wieland de aantekening maakte dat deze op 31-10-1944 overleed aan de gevolgen van een granaatscherf in zijn hoofd. Dit terwijl Liessel op 01-11-1944 voor de tweede keer werd bevrijd en Michael Wieland uiteindelijk op 02-11-1944 ter aarde werd besteld op het Ehrenfriedhof in St. Hubert – Kempen.

Bidprentje

> <a href=

Bidprentje
> <a href=

Rouwboekje
> <a href=

Michael Wieland in zijn Tropenuniform
> <a href=

Michael Wieland in zijn Panzeruniform
> <a href=

> <a href=

Gräberkarteikarte

Een uitvoerig dossier m.b.t. Michael Wieland is eventueel ter inzage beschikbaar bij de auteur.