Naam : van den Eijnden
Voornamen : Martinus Antonius
Roepnaam : Martien (Alias Watje)
Geboortedatum : 04-02-1917
Geboorteplaats : Venray
Wonende : Griendtsveenseweg Z.148 (Crisishoeve) te Deurne
Rang / Beroep : Verzetslid / Slager
Identiteitsplaatje : –
Eenheid : –
Overlijdensdatum : 05-09-1944
Overlijdensplaats : America
Doodsoorzaak : vermoedelijk doodgeslagen
Begraafplaats : R.K. Begraafplaats te Zeilberg
Gedenkplaats : Oorlogsmonument te Zeilberg
: Oorlogsmonument te Griendtsveen
: Provinciaal Gedenkteken ‘De Brabantse Soldaat’ te Waalre

 

Overige informatie

Zoon van Johannes van den Eijnden en Hendrina Claessens.

Over de toedracht van het overlijden van Martinus Antonius van den Eijnden gaan een aantal verhalen in de rondte, het blijft dan ook speculeren welk van de verhalen de juiste is maar beneden het verhaal van Henk Struik.

“Begin september ’44, op de avond vóórdat v.d. Eijnden en de Bruijn zijn omgebracht, vond er op de Crisishoeve nog een bespreking plaats. Daar waren, naast v.d Eijnden en de Bruijn, ook Henk en nog enige anderen bij. Bij het weggaan werd afgesproken dat Henk de volgende morgen zou terugkomen. Er is niets afgesproken over een eventuele klus de volgende dag. ’s Nachts ontspoorde er een Duitse trein ter hoogte van de Clarinet, de Duitse militairen trokken toen de Zeilberg in en gingen huis aan huis kloppen om mannen en jongens mee te nemen om hen mee te laten helpen aan de ontspoorde trein.

Toen Henk naar de Crisishoeve wilde gaan, hield mevrouw Piijnenburg hem tegen en verstopte hem in huis. Ze was bang dat hij anders door de Duitsers gepakt zou worden, mee zou moeten helpen aan de trein en dan naar Duitsland zou worden overgebracht. Zodoende kwam Henk die morgen niet op de Crisishoeve.

Vanuit de Crisishoeve was intussen gezien hoe Duitsers de fiets van een kind hadden afgepakt. Tinuske en Frits werden hierover zo kwaad, dat ze onmiddellijk de auto pakten en de Duitsers achterna reden. Ze hebben de fiets van de Duitsers teruggepakt en wat er verder is gebeurd, is Henk niet bekend.

Na zoekakties zijn de volgende dag Tinuske en Frits gevonden. Dr. van Noord werd er nog bijgeroepen, doch die kon enkel de dood constateren. Op zaterdagavond vond de begrafenis plaatst Martien in de Zeilberg en Frits in Asten.”

Hoe uiteindelijk de executie heeft plaatsgevonden is niet bekend maar gezien hun verwondingen werden ze vermoedelijk door de Duitsers doodgeslagen.

Na de oorlog werd hij postuum onderscheiden met het Medal of Freedom.

Railwachtloper Piet Seijkens uit Zeilberg zou ook door de Duitsers zijn opgepakt en mishandeld toen hij op dat moment de spoorweg controleerde, echter deze slaagde erin on in de Peel te vluchten. Twee Americanen, W. Verstegen en G. Elbers, die op hetzelfde moment kwamen aanfietsen vanuit Griendtsveen werden eveneens door de Duitsers aangehouden. Beiden werden ze de bewuste trein ingewerkt om verhoord te worden maar even verderop weer uit de rijdende trein gegooid.

Bidprentje

Gezamenlijk bidprentje

Herdenkingskaartje