Naam : Lagarde
Voornamen : Marinus Lambertus
Roepnaam : Bertus
Geboortedatum : 27-01-1906
Geboorteplaats : Helenaveen
Wonende : D 139 te Helenaveen
Rang / Beroep : Tuinier
Identiteitsplaatje : –
Eenheid : –
Overlijdensdatum : 13-04-1945
Overlijdensplaats : Hildesheim (Duitsland)
Doodsoorzaak : ten gevolge van ondervoeding
Begraafplaats : R.K. Begraafplaats te Helenaveen
Gedenkplaats : Oorlogsmonument te Helenaveen

 

Overige informatie

Zoon van Hendrikus Lagarde en Cornelia van Grunsven, weduwe Maria Alida van der Zwaan.

Graflocatie: Vak 1 / Rij 1 / Graf 8

Op zondag 8 oktober 1944, tijdens de Mis van 7.00 uur, omsingelen Duitse parachutisten (Fallschirmjäger) de twee Rijkswerkkampen I en II in Mariaveen. De mensen worden tijdens de Mis uit de kapel naar buiten gedreven. De Duitsers zetten de wegen af en doorzoeken de kerk en alle huizen. Alle mannen en jongens worden bijeen gedreven en afgevoerd in een lange, trieste karavaan. Zonder eten en drinken, zonder extra kleding. Sommige zijn nog in nachtkleding. Volgens de Duitsers moeten ze gaan werken in Maasbree of Helden maar in werkelijkheid worden ze naar Duitsland gedeporteerd voor tewerkstelling (Arbeitseinsatz).

Marinus Lambertus Lagarde was vanaf een onbekende datum tot 07-04-1945 bij de ‘Allgemeinen Ortskrankenkasse te Hildesheim’ verzekerd door zijn werkgever de heer Schäler. Hij overleed op 13-04-1945, officiële doodsoorzaak “Hungerkachexie” oftewel een vergiftigingstoestand door sterk vermageren en ondervoeding, hij werd begraven op het ‘Zentral Friedhof’ te Hildesheim, vak Ib (rij 2 grafnummer 26). Op zijn grafsteen en het monument staat de overlijdensdatum van 28-04-1945 zoals deze is vastgelegd in het bevolkingsregister van Deurne. Dit is echter de datum dat Marinus Lambertus Lagarde werd begraven.

Het stoffelijk overschot van Marinus Lambertus Lagarde werd op 27 oktober 1951 overgebracht naar Nederland.

Een rapport van overbrenging met identificatiegegevens, opgemaakt door de Dienst Identificatie en Berging, is eventueel ter inzage beschikbaar bij de auteur.

Bidprentje

Sterbeurkunde