Naam : Bremmers
Voornamen : Margaretha
Roepnaam : Martha
Geboortedatum : 02-06-1919
Geboorteplaats : Valkenswaard
Wonende : Schoolstraat 320 te Deurne
Rang / Beroep : L.L. Verpleegster
Identiteitsplaatje : –
Eenheid : –
Overlijdensdatum : 06-12-1942
Overlijdensplaats : R.K. Binnenziekenhuis te Eindhoven.
Doodsoorzaak : Bombardement
Begraafplaats Begraafplaats Sint Catharina te Eindhoven
Gedenkplaats : Oorlogsmonument te ZeilbergOverige informatie

Dochter van Christiaan Hubertus Bremmers en Maria Elisabeth Bremmers-van Meeuwissen.

Op 6 december 1942 werden 8 B. Mk IV Mosquito’s van het No. 105 Squadron en 2 van het 139 Squadron ingezet tijdens Operation ’Oyster’. Zij maakten deel uit van 84 andere bommenwerpers, Bostons en Ventura’s, die een aanval uitvoerden op de Philips Strijp Groep, een fabriek dat buizen en lampen produceerden, aan de Emmasingel in Eindhoven.

Het was ook de eerste keer dat Eindhoven écht kennismaakte met vernietigend oorlogsgeweld; er kwamen naar schatting 140 burgers bij om het leven (naast zeven Duitsers en zestien geallieerde piloten: elf Britten, twee Canadezen en drie Australiërs).

Het ergst geraakt werd overigens niet het Philipscomplex, maar de Demer, waar door Britse missers ruim twintig doden vielen en na die barre decemberdag nog precies zes huizen overeind stonden.

Ook Margaretha Bremmers overleed tijdens Operation ‘Oyster’ (Operatie ‘Oester’) of ook wel genoemd het “Sinterklaasbombardement” en werd, tezamen met enkele zusters van de Congregatie van de Zusters van Liefde die ook tijdens deze bombardementen sneuvelden, begraven op Begraafplaats Sint Catharina te Eindhoven waar ze nu rust in een gezamenlijk graf.

Bidprentje

Overlijdensregister

Bomschade aan het R.K. Binnenziekenhuis te Eindhoven.

.

Beneden een RAF reportage met o.a. live filmbeelden van het bewuste bombardement.