Naam : Winkels
Voornamen : Jozef Antoon Nikolaas
Roepnaam : Joseph
Geboortedatum : 16-05-1922
Geboorteplaats : Eisden (België)
Wonende : Dorpstraat 60 te Eisden
Rang / Beroep : Soldaat, Inlichtingsagent voor de Belgische Staatsveiligheid
Identiteitsplaatje : Lidmaatschap nr. 252.277
Eenheid : Geheim Leger
Overlijdensdatum : 01-10-1944
Overlijdensplaats : Deurne-Zeilberg
Doodsoorzaak : geweerschoten
Begraafplaats :
Gedenkplaats : –

 

Overige informatie

Zoon van Joannes Nikolaas en Elisabeth Nikolaas-Dedroog.

Onderscheiden met het ‘Médaille Résistance’ Nr. 4261 en het ‘Chevalier de l’Ordre de Léopold II’ met Palme Croix de Guerre 1940 en Palme à titre postume Nr. 5628. Heeft postuum recht op de titel van Politiek Gevangene.

Jozef Antoon Nikolaas Winkels werd op 15-07-1941 lid van het Geheim Leger en verleende hulp aan onderduikers, verspreide anti-Duitse propaganda, bracht munitie aan en verleende diverse andere diensten in dienst van zijn vaderland zoals het verstrekken van inlichtingen van militaire aard. Ook zou hij lid zijn geweest van de dienst ‘Beaver-Baton’ als ‘indicateur de la Section Eisden-Brustem’. Op 15-09-1944 dook hij onder in de bossen te Eisden (België) en nam deel aan militaire operaties tussen Albertkanaal en Maas waarna hij, aangesloten bij de Amerikaanse 7th Armored Division, de veldtocht in Nederland meemaakte.

Een Amerikaanse patrouille van de 7th Armored Division stootte bij de boerderij Kuunders op een groep SS’ers. Bij deze patrouille bevonden zich leden van de Binnenlandse Strijdkrachten ( waaronder Henricus Johannes van de Burgt ) en van de Belgische “Witte brigade” (waaronder Jozef Antoon Nikolaas Winkels, François Baetens en Juliën Magel). Jozef Antoon Nikolaas Winkels sneuvelde ter plaatse en terwijl de rest van de Amerikaanse patrouille zich terugtrok om versterking te halen, bleven Henricus Johannes van de Burgt, François Baetens en Juliën Magel achter en vielen in Duitse handen. Na ondervraging van de Duitse Sicherheitsdienst werden de drie geëxecuteerd op het voormalige vliegveld te Venlo, Fliegerhorst Venlo, in opdracht van SD SS-Hauptscharführer Max R. Ströbel en uitgevoerd door SD SS-Hauptscharführer Richard Heinrich Georg Nitsch, H. Conrad en K.P. Fiebig. Het veldgraf van Jozef Antoon Nikolaas Winkels, ergens tussen Griendtsveen en Deurne, werd na de oorlog echter nooit teruggevonden.

Een uitvoerig dossier m.b.t. Jozef Antoon Nikolaas Winkels is eventueel ter inzage beschikbaar bij de auteur.

DNL Zaterdag 13 juli 1946

François Baetens

Bidprentje François Baetens

SD SS-Hauptscharführer Max R. Ströbel

SD SS-Hauptscharführer Richard Heinrich Georg Nitsch