Naam: Peerbooms
Voornamen: Josephus Mathias Pius Germanus Maria
Roepnaam: José (Alias Don Jozé)
Geboortedatum: 10-08-1916
Geboorteplaats: Deurne
Wonende: Stationsstraat B3 te Deurne
Rang / Beroep: Verzetslid
Identiteitsplaatje: –
Eenheid: –
Overlijdensdatum: 13-07-1944
Overlijdensplaats: Deurne
Doodsoorzaak: Geliquideerd door het verzet, knokploeg Zwarte Plak
Begraafplaats: –
Gedenkplaats: –

 

Overige informatie

Zoon van Joannes Augustinus Peerbooms en Johanna Henrica Janssens.

Josephus Mathias Pius Germanus Maria Peerbooms was een avonturierlijk verzetslid maar werd door sommige als informant voor de Duitse S.D. ‘Sicherheitsdienst’ aangezien. Deze verdenking kwam onder andere door de arrestaties van Cornelis Klaas Noordermeer en Nico van Oosterhout in Utrecht, ze waren namelijk in opdracht van Peerbooms naar Utrecht afgereisd voor het bijwonen van een vergadering van ‘De Raad van Verzet’ oftewel RVV. (Beiden werden op 11-08-1944 gefusilleerd te Vught).

Volgens een opgemaakt rapport door de burgemeester van Leende, Justinus Vogels, werd Peerbooms gearresteerd door de politieke politie van Eindhoven omdat hij destijds op twee landwachters zou hebben geschoten nabij Leenderheide. Door toevallige omstandigheden passeerde Peerbooms kort na het voorval de plaats van delict en werd gearresteerd door de politieke politie van Eindhoven omdat deze een vuurwapen bij hem aantroffen. Peerbooms werd gevangen gezet in Eindhoven en daarna naar Kamp Vught overgebracht, toen achteraf Hans Verbeek de schutter bleek te zijn geweest werd door een zekere heer Sprankenis uit Leende alles in het werk gesteld om Peerbooms vrij te krijgen, hetgeen ook gebeurde. Peerbooms deed echter voorkomen alsof hij was ontsnapt uit Kamp Vught maar na een onderzoek door het verzet werd vastgesteld dat Sprankenis diegene was die Peerbooms vrij zou hebben gekregen waardoor het verzet vermoedde dat Peerbooms wel eens voor de SD kon spioneren en dat Sprankenis op de hoogte zou moeten zijn geweest.

Ook zou Peerbooms een affaire hebben gehad met Mies Nelemans-Phaf (dochter Jan Phaf, burgemeester van Gemert) vrouw van verzetsstrijder en Bakelse arts dr. Jan Nelemans en dat had kwaad bloed gezet want nadat in Weert een vergadering van de landelijke illegaliteit werd verraden viel wederom de naam Don Jozé. Peerbooms kende als lid van het verzet tientallen schuiladressen van piloten en zou tallozen pilotenhelpers en verzetsmensen in de Peelstreek aan de Duitsers kunnen verraden. Het bevel tot zijn opsporing, naar aanleiding van zijn mogelijke dubbelrol tijdens de oorlog, werd uitgevaardigd na een bijeenkomst van personen uit het verzet. Deze bijeenkomst werd gehouden bij de dr. Jan Nelemans maar diens vrouw Mies, waarmee Peerbooms een affaire zou hebben gehad, had het besprokene van de vergadering gehoord en aan Peerbooms doorgegeven. Volgens Henk Struik, die ook bij deze bijeenkomst aanwezig was, werd gesproken over keiharde bewijzen tegen Peerbooms, deze bewijzen kwamen echter niet op tafel maar zouden na de bevrijding naar buiten worden gebracht – dit laatste is echter nooit gebeurd. Henk Struik had het besluit tot liquidatie van Peerbooms ook niet serieus genomen, er was namelijk wel vaker iets besloten wat achteraf niet doorging, voor Struik heeft Peerbooms ook nooit verraad gepleegd getuigd het volgende.

Toen Peerbooms argwaan kreeg over het bevel van opsporing dook hij onder bij Sprankenis in Leende waar hij twee weken verbleef, in deze periode zou Peerbooms de kans hebben gehad om zijn ‘vijanden’ te verraden, hetgeen hij niet deed, maar bij zijn terugkeer in Deurne werd hij echter aangehouden door enkele leden van het verzet. Volgens diverse verklaringen zou in Don Jozé’s borstzak, nadat hij was ontwapend, een lidmaatschapskaart van de S.D. (Sicherheitsdienst) zijn aangetroffen. Een dergelijke lidmaatschapskaart voor zogenaamde V-Männer, informanten van de S.D., heeft echter nooit bestaan. Daarnaast zou het voor een informant van de S.D. onhandig zijn om documenten van de S.D. of dergelijke bij zich te dragen, sterker nog, zou er inderdaad een dergelijk bewijs zijn aangetroffen dan zou dit ultieme bewijs goed van pas komen om na de oorlog enige vorm van verantwoording af te leggen.

Josephus Mathias Pius Germanus Maria Peerbooms (alias Don Jozé) werd, hoewel er geen doorslaggevend bewijs voor zijn schuld werd gevonden, geliquideerd door jongens die eerst zijn vrienden waren geweest, dit gebeurde naar alle waarschijnlijkheid nabij de Snoertsebaan te Liessel. Na de oorlog heeft men tevergeefs getracht het graf van Josephus Mathias Pius Germanus Maria Peerbooms terug te vinden.

In een rapport van 14 november 1944 opgemaakt door G.M. van Loon, welke na het vertrek van baron De Smeth van Deurne vermoedelijk de ‘Commandant der Raad van Verzet, district Brabant’ werd staat o.a. geschreven “Ook is door onze groep de bekende provocateur José Peerbooms, zonder vaste woonplaats, doch toen verblijvende in een huis tussen Helmond en Deurne, onder mijn leiding in opdracht opgeruimd”

In een verklaring van Henk Brandhorst, die de moord op Erwin Michael Joseph pleegde, noemt Brandhorst uitdrukkelijk Josephus Mathias Pius Germanus Maria Peerbooms als de medeplichtige die er volgens Brandhorst voor zorgde dat het moordwapen, een hamer, verdween. Ook zou hij zijn betrokken bij het vooraf graven van twee graven en het begraven van Erwin Michael Joseph.

Overlijdensregister