Naam : Smith
Voornamen : John
Roepnaam : –
Geboortedatum : –
Geboorteplaats : –
Wonende : –
Rang / Beroep : Rifleman
Identiteitsplaatje : 14689687
Eenheid : Cameronians (Scottish Rifles), 9th Bn.
Overlijdensdatum : 20-11-1944
Overlijdensplaats : Helenaveen H.15, nu Helenastraat 12
Doodsoorzaak : –
Begraafplaats : Mierlo War Cemetery
Gedenkplaats : –

Overige informatie

Graflocatie: VI. E. 6.

22 jaar.

In de tuinderij van de familie Veldhuijzen (H.15, nu Helenastraat 12) hadden de Duitsers een mijnenveld aangelegd waar een patrouille van het 9de bataljon Cameronians (behorende bij de 46ste brigade van de 15de Schotse divisie) in terechtkwam. Tijdens het betreden van dit mijnenveld voltrok zich een drama waardoor 11 soldaten uit dit bataljon sneuvelden. Naast Rifleman John Smith waren dit, Rifleman Thomas Kevin Sheehan, Rifleman Joseph Murphy, Rifleman Edwin Douglas Rookes, Rifleman James McHarg Flynn, Corporal Robert verdun Shonk, Rifleman Clifford Reginald Secker, Rifleman Colin Reid, Rifleman Arthur Jones, Rifleman Charlie William Thomas Bullen en Rifleman Ernest Leach.

De lichamen van deze soldaten, met uitzondering van Rifleman Ernest Leach die tijdelijk begraven werd aan de zuidzijde van de tuinderij bij huisnummer H.14 (heden Kervelweg 8) hebben nog enkele dagen in de tuinderij gelegen, dit in verband met explosiegevaar, nadat het mijnenveld geruimd en veilig werd verklaard zijn de stoffelijke resten naar de tijdelijke begraafplaats (87TH GP) aan het Loon te Liessel overgebracht.

Deze begraafplaats werd aangelegd t.o. L.247 (Johannes Damen) door de 15th Div., 87th Group, Scottish Grenadiers, die in de stall van Johannes Damen een hospitaal hadden ingericht. Op 14-07-1945 waren op deze begraafplaats nog 31 graven, het graf van de Amerikaanse soldaat Bertram S. Butz was het 1ste graf, voorste rij (gerekend van links naar rechts).

Beneden een foto van deze tijdelijke begraafplaats, gemarkeerd met 87TH GP met daaronder een insigne van de 15de Schotse divisie .

Op deze begraafplaats lagen de volgende slachtoffers (waaronder ook Duitse militairen) begraven: klik hier voor een overzicht