Naam : van den Berkmortel
Voornamen : Johannes
Roepnaam : Jan
Geboortedatum : 14-09-1901
Geboorteplaats : Deurne
Wonende : Leyzing 118a te Liessel
Rang / Beroep : Landbouwer
Identiteitsplaatje : –
Eenheid : –
Overlijdensdatum : 01-11-1944
Overlijdensplaats : Geldrop
Doodsoorzaak : ten gevolge van een granaatinslag in schuilkelder
Begraafplaats : R.K. Begraafplaats te Liessel
Gedenkplaats : Oorlogsmonument te Liessel
: Oorlogsmonument Sint-Willibrorduskerk te Liessel

 

Overige informatie

Zoon van Henri van den Berkmortel en Petronella Nijssen, weduwe Maria Catharina van den Berkmortel.

Graflocatie: C-C 03

Op 27 oktober 1944 begonnen de Duitsers aan een onverwachte tegenaanval, vanuit Helenaveen en vanuit Meijel. Inwoners van Liessel vluchtten in grote haast naar Deurne en Asten. De aan de frontlinie gelegerde Amerikanen waren niet in staat deze aanval te keren. De 15e Schotse divisie die net Tilburg had bevrijd, schoot te hulp. Na zware gevechten, vaak man tegen man o.a. in de Dennendijkse bossen, werd het Duitse offensief tot stand gebracht. Liessel was even wereldnieuws. Oorlogscorrespondenten noemden de strijd één van de zwaarste sinds de invasie van Normandië.

Tijdens dit oorlogsgeweld verbleven er velen in schuilkelders zoals ook de familie van den Berkmortel, bestaande uit Johannes van den Berkmortel, zijn vrouw Maria Catharina van den Berkmortel en hun negen kinderen. Het gezin werd vergezeld door de ouders c.q grootouders, Henri van den Berkmortel, zijn vrouw Johanna Maria van den Berkmortel-Manders en nog twee buurmeisjes. Door een granaatinslag op de boerderij, waarin de schuilkelder zich bevond, kwam Henri van den Berkmortel om het leven, Johannes van den Berkmortel en zijn vrouw Maria Catharina van den Berkmortel raakte hierbij zwaar gewond en werden door een rode-kruis jeep van de geallieerden afgevoerd. Tijdens het transport werd de jeep, ten hoogte van het Arbeidskamp aan de Kennelweg, door de Duitsers beschoten waarbij Private Kenneth Wagstaff dodelijk werd getroffen, Johannes van den Berkmortel overleed later in het ziekenhuis van Geldrop ten gevolge van een granaatscherf in zijn hartstreek.

Bidprentje

Gezamenlijk bidprentje

Overlijdensregister

Henri van den Berkmortel met, 2de echtgenote, Johanna Maria Manders (zittend) Johannes van den Berkmortel met zijn zus Petronella van den Berkmortel (staand).