Naam : van Berlo
Voornamen : Johannes
Roepnaam : –
Geboortedatum : 20-05-1923
Geboorteplaats : Deurne
Wonende : Tramstraat 55 te Deurne
Rang / Beroep : Betonarbeider
Identiteitsplaatje : Gevangennummer 13180
Eenheid : –
Overlijdensdatum : 26-05-1945
Overlijdensplaats : Eems, aan boord van motorschip Joanna
Doodsoorzaak : ten gevolge van een ontploffende zeemijn
Begraafplaats : Nederlands ereveld Loenen
Gedenkplaats : Monument scheepsramp Joanna te Delfzijl

.

Overige informatie

Graflocatie: Vak B / Graf 259

Zoon van Peter van Berlo en Geertruida van den Broek.

Johannes van Berlo was van 13-03-1943 tot 05-06-1943 aangemeld bij Scheidnug in Saalfeld, Köditzgasse 14 met de vermelding “abgemeldet nach Deurne”. Van 26-06-1943 tot 15-09-1943 was hij bij de Allgemeinen Ortskrankenkasse te Neus verzekerd en werkte bij de staalfabriek Schmolz & Bickenbach. Van 21-02-1944 tot 12-05-1944 was Johannes van Berlo verzekerd bij de Allgemeinen Ortskrankenkasse Landkreis Kempen-Krefeld en was tewerkgesteld bij de firma Kocherscheidt.

Later kwam Johannes van Berlo, na zijn arrestatie, terecht in het Polizeichlichen Durchangslager Amersfoort (P.D.L.) oftewel Kamp Amersfoort, waarschijnlijk omdat hij na zijn verlof niet op de Duitse arbeidsplaats had terug gemeld. Van daaruit werd hij op 15-06-1944 met nog 314 medegevangenen op transport gezet voor ‘Arbeitseinsatz’ bij de Organisation Todt (OT) naar het eiland Wangeroog, een waddeneiland in het Oost-Friese Duitsland.

Op Wangeroog werd er, voornamelijk door dwangarbeiders, hard gewerkt aan de “Atlantikwall”, een verdedigingslinie van de Duitsers ter voorkoming van een eventuele geallieerde invasie. Na ruim 10 maanden onder zeer slechte leef- en werkomstandigheden te hebben gewerkt aan de Atlantikwall en de geallieerde bombardementen op het eiland Wangeroog te hebben overleefd voer Johannes van Berlo na de oorlog terug naar Nederland.

Ter hoogte van Spijk, ten Noorden van Delfzijl trof het noodloot echter toe en liep motorschip Joanna op een zeemijn waarbij Johannes van Berlo en 37 andere om het leven kwamen.

Een beknopt overzicht van deze gebeurtenis vindt u onder andere in het boek “Scheepsramp Joanna – dwangarbeid op Wangerooge, tragedie op de Eems, 38 oorlogsslachtoffers in vredestijd”, dit boek is eventueel ter inzage beschikbaar bij de auteur.

Zijn paspoort is altijd bewaard gebleven…

Bidprentje

Motorschip ‘Joanna’

P.D.L. Amersfoort, transportgegevens

Sichtvermerk (Visum) tot 14-06-1943 uit het paspoort van Johannes van Berlo

Overlijdensregister