Naam : Kirchyünger
Voornamen : Johannes Antonius
Roepnaam : –
Geboortedatum : 01-05-1904
Geboorteplaats : Utrecht
Wonende : Woonschip “Antonetta” te Someren-Eind
Rang / Beroep : Verzetslid / Schipper
Identiteitsplaatje : –
Eenheid : –
Overlijdensdatum : 25-09-1944
Overlijdensplaats : Helenaveen
Doodsoorzaak : Geëxecuteerd door de Duitsers
Begraafplaats : R.K. Begraafplaats te Someren-Eind herbegraven naar
Begraafplaats Nederlands ereveld Loenen
Gedenkplaats : –Overige informatie

Graflocatie: Vak A Graf 1116

Zoon van Arnold Victor Kirchyünger en Alphonsia Maria Hendriks, weduwe Jantje Kirchyünger-Jager.

Johannes Antonius Kirchyünger was schipper op de “Antonetta” en voer vaak over de Zuid-Willemsvaart waardoor hij geregeld aanlegde bij Sluis 12. In Someren-Lierop was een onderduikerskamp waar vaak geallieerde piloten werden gebracht, deze piloten wilden maar één ding, zo spoedig mogelijk terug naar Engeland. Daarvoor was een landelijk netwerk opgezet door de ondergrondse om deze mannen langs verborgen wegen naar België te brengen, vanwaar ze dan weer verder naar Frankrijk en Spanje konden komen. Kirchyünger kwam hierdoor in contact met Jozef van der Heijden (leider van de ondergrondse onderduikersbeweging in Someren) en nam geregeld geallieerden op zijn boot mee naar België, hoewel door de Duitsers streng gecontroleerd werd was er op een schip altijd wel een plekje waar je enkele mensen kon verbergen. Daarnaast was Kirchyünger ook in het bezit van zendapparatuur waarmee hij verbinding kon maken met Engeland.

In september 1944 lieten de Duitsers alle bruggen over de Zuid-Willemsvaart springen waardoor de scheepvaart gestremd was en de ‘Antonetta’, samen met nog enkele andere schepen, tussen sluis 12 en sluis 13 aan de oostzijde van het kanaal stil lagen. Someren werd op 20 september 1944 door de Engelsen bevrijd maar aan de overzijde van de vaart lagen nog steeds Duitse troepen en op 22 september drongen enkele Duitsers, waarschijnlijk SS’ers, de boot binnen en doorzochten alle ruimtes. Deze Duitsers kwamen uit bij de zendinstallatie en Kirchyünger moest verklaren hoe hij daaraan kwam en wat hij daarmee deed. Hij hield echter zijn kaken stijf op elkaar, waarop het schip tot zinken werd gebracht en de schipper werd meegenomen naar Helenaveen. Wat daar allemaal gebeurde is niet bekend maar op 25 september werd hij door de Duitsers geëxcecuteerd en in een provisorisch graf begraven, op het land van Mij. Helenaveen aan het Laantje van Teeffelen naast de “Nassau Hoeve” aan de Helenavaart H 56. Tijdens de identificatie van de stoffelijke resten op 11-08-1948 werd echter geconstateerd dat zijn schedel totaal verbrijzeld was.

Op 18 mei 1945, omstreeks 13:00 uur, werd het stoffelijk overschot herbegraven naar de R.K. Begraafplaats te Someren-Eind waarna alsnog om 15:00 een plechtige uitvaart volgde. Jozef van der Heijden plaatste op het eenvoudig graf een ijzeren kruisje met het opschrift “Kirchyünger” zoals ook de geboortedatum en overlijdensdag waarna hij het graf nog jarenlang heeft bijgehouden, na zijn dood werd dit door enkele familieleden van Jozef van der Heijden gedaan.

Op 23 november 2010 werd het stoffelijk overschot vanuit de R.K. Begraafplaats te Someren-Eind herbegraven naar het Nederlands Ereveld te Loenen.

Een rapport van overbrenging met identificatiegegevens, opgemaakt door de Dienst Identificatie en Berging, is eventueel ter inzage beschikbaar bij de auteur.