Naam : Snieder
Voornamen : Jan Keimpe
Roepnaam : –
Geboortedatum : 30-03-1905
Geboorteplaats : Vrouwenparochie, ’t Bildt
Wonende : H74 te Helenaveen, Hoeve Willem III
Rang / Beroep : Landbouwer
Identiteitsplaatje : –
Eenheid : –
Overlijdensdatum : 29-03-1945
Overlijdensplaats : Hildesheim (Duitsland)
Doodsoorzaak : –
Begraafplaats : –
Gedenkplaats : Oorlogsmonument te HelenaveenOverige informatie

Zoon van Willem Snieder. Weduwe Johanna Hendrika Kastelijn.

De familie Snieder moest van de Duitsers hun woning, Hoeve Willem III, verlaten omdat deze als onderkomen voor enkele onderofficieren en officieren in gebruik werd genomen. Hierdoor kwam de familie Snieder noodgedwongen in een kippenschuur van de buren terecht.

Op zondag 8 oktober 1944, tijdens de Mis van 7.00 uur, omsingelen Duitse parachutisten (Fallschirmjäger) de twee Rijkswerkkampen I en II in Mariaveen. De mensen worden tijdens de Mis uit de kapel naar buiten gedreven. De Duitsers zetten de wegen af en doorzoeken de kerk en alle huizen, zoals ook de kippenschuur waarin de familie Snieder nu haar onderkomen had. Alle mannen en jongens worden bijeen gedreven en afgevoerd in een lange, trieste karavaan. Zonder eten en drinken, zonder extra kleding. Sommige zijn nog in nachtkleding. Volgens de Duitsers moeten ze gaan werken in Maasbree of Helden maar in werkelijkheid worden ze naar Duitsland gedeporteerd voor tewerkstelling (Arbeitseinsatz).

Jan Keimpe Snieder was van 13-10-1944 tot 13-12-1944 verzekerd bij de ‘Allgemeinen Ortskrankenkasse Salzgitter’ door zijn werkgever ‘Zuckerfabrik Gross-Mahner Achilles en Co.’ (Suikerfabriek) te Salzgitter-Watenstedt, alwaar hij naar alle waarschijnlijkheid door uitputting en ondervoeding overleed.