Naam : Lagarde
Voornamen : Hubertus Cornelis
Roepnaam : –
Geboortedatum : 12-06-1913
Geboorteplaats : Helenaveen
Wonende : D 144 te Helenaveen
Rang / Beroep : Tuinier
Identiteitsplaatje : Häftlingsnummer (gevangene nummer) 12270
Eenheid : –
Overlijdensdatum : 16-12-1944
Overlijdensplaats : Salzgitter-Drütte (Duitsland), kampziekenhuis
Doodsoorzaak : ten gevolge van een maag opzwelling
Begraafplaats : R.K. Begraafplaats te Helenaveen
Gedenkplaats : Oorlogsmonument te Helenaveen

 

Overige informatie

Graflocatie: Vak 1 / Rij 1 / Graf 5

Zoon van Johannes Lagarde en Petronella Verhaegh.

Op zondag 8 oktober 1944, tijdens de Mis van 7.00 uur, omsingelen Duitse parachutisten (Fallschirmjäger) de twee Rijkswerkkampen I en II in Mariaveen. De mensen worden tijdens de Mis uit de kapel naar buiten gedreven. De Duitsers zetten de wegen af en doorzoeken de kerk en alle huizen. Alle mannen en jongens worden bijeen gedreven en afgevoerd in een lange, trieste karavaan. Zonder eten en drinken, zonder extra kleding. Sommige zijn nog in nachtkleding. Volgens de Duitsers moeten ze gaan werken in Maasbree of Helden maar in werkelijkheid worden ze naar Duitsland gedeporteerd voor tewerkstelling (Arbeitseinsatz).

Hubertus Cornelis Lagarde kwam terecht in Lager 6, dit voormalige kamp voor burgerarbeiders was een soort doorgangskamp waar een arbeidsplaats en de kampaccommodatie werd toegewezen. Hubertus Cornelis Lagarde overleed omstreeks 13:00 uur in het kampziekenhuis te Drütte, officiële doodsoorzaak: “Magenblähung” oftewel een maag opzwelling en werd op 19-12-1944 begraven op de begraafplaats Jammertal, grafveld IV (rij 6 grafnummer B).

Het stoffelijk overschot van Hubertus Cornelis Lagarde werd op 4 september 1951 overgebracht naar Nederland.

Een rapport van overbrenging met identificatiegegevens, opgemaakt door de Dienst Identificatie en Berging, is eventueel ter inzage beschikbaar bij de auteur.

Hubertus Cornelis Lagarde in uniform

Friedhofskarteikarte

Sterbeurkunde