Naam : Rooijmans
Voornamen : Henricus
Roepnaam : Driek
Geboortedatum : 28-01-1923
Geboorteplaats : Deurne
Wonende : Riet Z 61 te Deurne
Rang / Beroep : –
Identiteitsplaatje : Häftlingsnummer (gevangene nummer) 100736
Eenheid : –
Overlijdensdatum : 31-03-1945
Overlijdensplaats : Concentratiekamp Sachsenhausen (Duitsland)
Doodsoorzaak : –
Begraafplaats : –
Gedenkplaats : Oorlogsmonument te Zeilberg
: Gedenkstätte und Museum Sachsenhausen (Duitsland)

 

Overige informatie

Zoon van Driek Rooijmans en Hanneke Rooijmans-Meulendijks.

Henricus Rooijmans reisde, op maandag 21 augustus 1944, samen met zijn vader per trein naar ‘s-Hertogenbosch. Tijdens deze treinreis werden hun papieren gecontroleerd door de Grüne Polizei waarbij de papieren van Henricus Rooijmans niet in orde bleken te zijn en hij gearresteerd werd. Men dacht dat  Henricus Rooijmans weer snel thuis zou zijn omdat het om een misverstand zou gaan maar niets was minder waar, hij werd naar KZ Herzogenbusch oftewel ‘Kamp Vught’ overgebracht. Twee weken later werd Henricus Rooijmans naar KZ Sachsenhausen getransporteerd en kwam terecht in ‘Häftlingsblock 37’ gevangenenblok 37 van het beruchte ‘KZ-Außenlager Klinkerwerk’, een buitenkamp van concentratiekamp Sachsenhausen in de omgeving van Lehnitz. Dit strafcommando van de SS werd ook wel het ‘Toteslager’ dodenkamp van Sachsenhausen genoemd. Hier werden voor de ‘Deutsche Erd- und Steinwerke’ o.a. bakstenen gemaakt voor gebruik in het nabijgelegen Berlijn, voornamelijk voor de bouw van “Germania” de hoofdstad van het derde rijk, ontworpen door Albert Speer.

Daarnaast werden in een nieuwe granatengieterij per dag ongeveer 10.000 handgranaten gegoten. Op het terrein voor grond- en steenwerk werden later enkele hallen gebruikt als montagehallen voor diverse vliegtuigonderdelen, de firma ‘Heinkel-Flugzeugwerke GmbH’ verplaatste enkele delen voor het montage  proces naar Außenlager Klinkerwerk.

Henricus Rooijmans kwam op 13-12-1944 terecht in de ziekenboeg, dit volgens de ‘Häftlingsnummernliste des Krankenreviers’ gevangene nummer lijst van de ziekenboeg, waarschijnlijk door het onmenselijke werk- en leefklimaat in het kamp, gevangenen werden hier langzaamaan vermoord door de zware arbeid of vermoord door de SS. Hoewel niet zeker overleed Henricus Rooijmans op 31-03-1945 en werd vervolgens gecremeerd.

In januari van het jaar 1945 liet de laatste directeur van KZ-Außenlager Klinkerwerk, Heinrich Fresemann, in opdracht van zijn Commandant ongeveer 9 ton aan menselijk as uit het crematorium van Concentratiekamp Sachsenhausen in het Hohenzollernkanal (nu Oder-Havel-Kanal) schudden om de sporen van het moorden te wissen.

Overlijdensregister