Naam : Gijsbers
Voornamen : Henricus Antonius Nicolaas Maria
Roepnaam : Toon
Geboortedatum : 17-08-1918
Geboorteplaats : Liessel
Wonende : Liesselseweg A127 te Deurne
Rang / Beroep : Verwalter Pionier – Oostlandboer
Identiteitsplaatje : NSB Stamboeknummer 155056
Eenheid : –
Overlijdensdatum : 01-10-1942
Overlijdensplaats : Gleboki (Hlybokaye), Wit-Rusland
Doodsoorzaak : ten gevolge van een ongeval
Begraafplaats : –
Gedenkplaats : –

.
Overige informatie:

Zoon van (gemeentesecretaris) Petrus Leonardus Gijsbers en Maria Henrica (Miet) van Baars, broer van Henricus Franciscus Theodorus Bernardus Gijsbers.

Henricus Antonius Nicolaas Maria Gijsbers (lid van de NSB) was avontuurlijk aangelegd en vertrok op 08-04-1941 naar Frankrijk waar hij ongeveer 6 weken in dienst was bij de firma Bosch-Roxy. Daarna vertrok hij via Koblenz naar Erkelenz waar hij bij zijn zus en schoonbroer ging werken in een boomkwekerij. Het werk in de boomkwekerij beviel hem echter niet en Toon kwam terug naar Nederland waar hij via het Gewestelijk Arbeidsbureau te Eindhoven solliciteert naar een betrekking als landbouwer in Oost Europa.

Het ontwikkelen van landbouwgronden in het Oosten kwam voort uit de Duitse angst dat er onvoldoende voedsel beschikbaar zou komen, nadat de geallieerden de aanvoer blokkeerden. Het aanwerven van rekruten was in handen van de organisatie ‘CULANO’ Commissie tot Uitzending van Landbouwers naar Oost-Europa, het merendeel van deze rekruten waren net zoals Henricus Antonius Nicolaas Maria Gijsbers lid van de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB).

Op 02-02-1942 vertrekt Antoon dan ook richting de bezette oostgebieden, om precies te zijn naar Riga (hoofdstad van Letland) om als “Oostlandboer” voor de Duitsers te gaan werken in de land- en tuinbouw voor de Ostdeutsche Landbewirtschaftungsgesellschaft m.b.H. (Ostland). In Riga sloeg echter de verveling toe, dit aangezien de rekruten naast een beetje Russische les weinig voor handen hadden. Vanuit Riga werden de meeste rekruten uiteindelijk in de landbouw ingezet, voornamelijk in onteigende boerderijen in Letland, Litouwen en Wit-Rusland. Of Antoon daadwerkelijk ook op een boerderij gewerkt heeft is onbekend aangezien enkele rekruten werden ingezet als opzichter in de bouw of als bewaker van Russische krijgsgevangenen of Joden.

In oktober van 1942 zou Toon op verlof naar huis komen maar hij keerde echter nooit terug.

Op 10-10-1942 ontving men in Deurne het treurige bericht dat Toon op 01-10-1942 was verongelukt in Gleboki* te Letland*, Toon was met een vrachtwagen op een landmijn gereden en was op slag dood, het stoffelijk overschot zou in Gleboki door een Katholieke priester zijn begraven.

* Door later onderzoek is echter gebleken dat de overlijdensplaats Gleboki (Hlybokaye) in Wit-Rusland was.

Overlijdensbericht in het Volk en vaderland van 30-10-1942

Overlijdensregister