Naam : Moll
Voornamen : Henri Antonius
Roepnaam : Harry (schuilnaam)
Geboortedatum : 28-05-1922
Geboorteplaats : Soerabaja
Wonende : te Ede
Rang / Beroep : Verzetslid plaatselijke knokploeg / Calculator
Identiteitsplaatje : –
Eenheid : Sabotageploeg Liessel
Overlijdensdatum : 08-09-1944
Overlijdensplaats : Liessel
Doodsoorzaak : doodgeschoten door de Duitsers
Begraafplaats : Nederlands ereveld Loenen
Gedenkplaats : Oorlogsmonument te Liessel
: Oorlogsmonument Sint-Willibrorduskerk te Liessel
: Provinciaal Gedenkteken ‘De Brabantse Soldaat’ te Waalre

 

Overige informatie

Zoon van Jarich Steven Moll en Meyntje Margarethe Mulder. Wonende Markt 34 Oudenbosch.

Op 8 september 1944 werd te Liessel nabij een kamp van de N.A.D. (Nederlandsche Arbeidsdienst) genaamd ‘Heitraks Goor’ Henri Antonius Moll gedood door een Duitser, genaamd Ludwig. Henri Antonius Moll was te Asten ondergedoken bij de familie Houben op de Brand en was lid van de plaatselijke K.P. (knokploeg). Na een overval op bovengenoemd kamp, waarbij enkele N.S.B. (Nationaal-Socialistische Beweging) kaderleden gevangen werden genomen, nam de K.P. haar intrek in het lege kamp.

Toen later door Duitse militairen een onderzoek werd ingesteld omtrent de gebeurtenissen in het kamp was de knokploeg, die nog tijdig gewaarschuwd was, al lang verdwenen. Alleen Henri Antonius Moll kwam te vroeg terug naar het kamp, waarbij hij door de Duitsers werd aangehouden. De Duitsers hielden hem, vanwege zijn uiterlijk, voor een Amerikaanse piloot.

Henri Antonius Moll moest zijn jas uittrekken en plaats nemen voor een wachthuisje. Bij een vluchtpoging werd hij een keer aangeschoten. Toen hij gewond op de grond lag werd hij op korte afstand, met twee schoten door het hoofd, vermoord door een van de Duitsers. Bij onderzoek van zijn jas werd een revolver in de binnenzak gevonden.

Gezamenlijk bidprentje

Overlijdensregister