Naam : Kessler
Voornamen : Heinrich
Roepnaam : –
Geboortedatum : 15-10-1918
Geboorteplaats : Nördlingen
Wonende : D184 te Nördlingen
Rang / Beroep : Sanitätsgrenadier
Identiteitsplaatje : –
Eenheid : 9. Kompanie Panzer-Grenadier-Regiment 104
Overlijdensdatum : 29-10-1944
Overlijdensplaats : Liessel, nabij boerderij “Veldhoeve”
Doodsoorzaak : –
Begraafplaats : Duitse militaire Begraafplaats te Ysselsteyn
Gedenkplaats : –Overige informatie

Graflocatie: Vak TJ Rij 3 Graf 33

Zoon van Heinrich Kessler en Rajma Kessler-Schön. (hoewel buiten het huwelijk verwerkt erkende de vader later wel het vaderschap)

Het veldgraf van Heinrich Kessler bevond zich 5 meter west van westelijke bomenrij aan de Snoertsebaan te Liessel, 35 meter zuid van de zuidelijke gevel van boerderij ‘Veldhoeve’ L.149 bewoond door Petrus A. Veldhuizen. Naast Heinrich Kessler was er nog een Duitse soldaat begraven welke na de oorlog niet kon worden geïdentificeerd, deze soldaat rust als “Ein Deutscher Soldat” naast Heinrich Kessler en wel in Vak TJ Rij 3 Graf 33. Op de rapporten van overbrenging en identificatie, opgemaakt op 1 februari 1949, werd onder grafaanduiding bij beide graven genoteerd “houten kruisje zonder opschrift”.

Beneden de veldgraven aan de Snoertsebaan t.o. de “Veldhoeve”, op de achtergrond is het wrak van een Duits 8-wielig verkenningsvoertuig (Schwerer Panzerspähwagen Sd.Kfz. 232 8-Rad) met koepelnummer 132 te zien. Jan Goevaerts uit Liessel herinnerd zich, toen als 8 jarige jongen, nog goed de tweede bestuurdersplaats met stuurbediening aan de achterzijde toen hij in het voertuig keek. De mobiliteit was door de 8-wiel aandrijving en een tweede bestuurdersplaats met stuurbediening zeer hoog maar heeft in dit geval niet mogen baten.

Voormalige “Veldhoeve” aan de Snoertsebaan 24, toen L.149.

De rapporten van overbrenging met identificatiegegevens, opgemaakt door de Dienst Identificatie en Berging, zijn eventueel ter inzage beschikbaar bij de auteur. Op dit moment doe ik gericht onderzoek naar deze twee oorlogsslachtoffers met de hoop om de onbekende Duitse soldaat uit de anonimiteit te trekken.