Naam : Dyerson
Voornamen : Harold Edward
Roepnaam : –
Geboortedatum : –
Geboorteplaats : –
Wonende : te Plaistow
Rang / Beroep : Sergeant (Air Gnr.)
Identiteitsplaatje : 1504327
Eenheid : 12 Sqdn. Royal Air Force Volunteer Reserve
Overlijdensdatum : 27-04-1944
Overlijdensplaats : Vlierden, nabij natuurgebied ‘de Berken’
Doodsoorzaak : Neerstorten van Lancaster ND873
Begraafplaats Jonkerbos War Cemetery te Nijmegen
Gedenkplaats Lancaster monument te Vlierden

 

Overige informatie

Graflocatie: 24. F. 1.

32 jaar. Zoon van Alfred Dyerson en Ada Bell Dyerson uit Plaistow, Essex.

In de nacht van 26 op 27 april 1944 werd de Lancaster ND 873, tijdens de terugvlucht van een bombardementsvlucht op Essen, neergeschoten door Oberfeldwebel Rudolf Frank (Flugzeugführer), Oberfeldwebel Hans-Georg Schierholz (Bordfunker) en Oberfeldwebel Heinz Schneider (Bordwart) welke met een Messerschmitt Bf-110G4 Nachtjager van het Nachtjagdgeschwader 3 de aanval op de Lancaster ND 873 inzette.

Toen de Lancaster na enkele vuursalvo’s werd gevolgd om te kijken of er voldoende schade was aangericht verloor deze plots hoogte waardoor de Nachtjager niet tijdig naar links of rechts kon uitwijken en in aanraking kwam met de Lancaster. Hierdoor werd de Nachtjager zo beschadigd dat ook deze later in de omgeving van Heeze neerstortte. Oberfeldwebel Rudolf Frank kwam bij deze crash om het leven, Oberfeldwebel Hans-Georg Schierholz en Oberfeldwebel Heinz Schneider werden door Oberfeldwebel Rudolf Frank tijdig gewaarschuwd zodat deze met hun parachute het vliegtuig nog veilig konden verlaten.

De Lancaster stortte brandend neer nabij de ‘Astense Aa’ in het natuurgebied ‘de Berken’. Harold Edward Dyerson, Alexander Kelso ShielsAlexander Strathern McJannettAlfred Thompson McKayRoy William LaybourneGeorge Edwin Nicholls en Lawrence Lindsay Smith kwamen hierbij om het leven. Ze werden oorspronkelijk in Venlo begraven maar later naar Jonkerbos War Cemetery overgebracht.

Harold Edward Deyerson en Alexander Strathern McJannett zijn hoogst waarschijnlijk niet om het leven gekomen op Deurns grondgebied, maar op Astens, aan de overkant van de Astense Aa.

Oberfeldwebel Rudolf Frank

Oberfeldwebel Hans-Georg Schierholz