Naam : Leeder
Voornamen : Gerardus Johannes
Roepnaam : Gerrit
Geboortedatum : 21-10-1932
Geboorteplaats : Deurne
Wonende : Akkermansstraat 16, te Venlo
Rang / Beroep : –
Identiteitsplaatje : –
Eenheid : –
Overlijdensdatum : 07-04-1945
Overlijdensplaats : Vermist te Paderborn, Duitsland
Doodsoorzaak : Vermist ten gevolge van granaatvuur
Begraafplaats : –
Gedenkplaats : –

.

Overige informatie

Zoon van Carl Wilhelm Leeder en Wilhelmina Antonia Leeder-Schoester.

Gerardus Johannes Leeder verhuisde op 30 juni 1939 van Deurne naar Venlo. Tijdens de evacuatie van Venlo werd het gezin, omdat dit van Duitse Nationaliteit was, naar Duitsland geëvacueerd.

Op 3 april 1945 kreeg de broer van Gerardus Johannes Leeder, Gerrit Willem Leeder, de opdracht van zijn werkgever, boer Karl Block van boerderij “Gut Knochen” te Bad Driburg, om een gewonde Duitse soldaat met paard en kar naar een lazaret in Bad Hermannsborn te brengen. Gerardus Johannes Leeder zou zijn broer en de gewonde Duitse soldaat vergezellen. Omdat niet veel later de Amerikaanse 3rd Armored Division binnenrukte was het voor de beide broers niet mogelijk om terug te keren naar Karl Block in Bad Driburg en waren ze genoodzaakt om de nacht bij boer Tieleke in Reelsen door te brengen. Bijna aangekomen bij boer Tieleke kwamen de broers in een granaatvuur terecht waarbij Gerrit Willem Leeder gewond raakte aan zijn been en Gerardus Johannes Leeder aan zijn onderkaak. De gewonde Gerardus Johannes Leeder verzamelde al zijn krachten om hulp te gaan vragen bij boer Tieleke en toen deze ter plaatse kwam werd door Amerikaanse soldaten reeds eerste hulp aan Gerrit Willem Leeder geboden. Kort daarna werden beide broers met een Amerikaanse rode kruiswagen naar een Amerikaans veldhospitaal in Paderborn vervoerd, boer Tieleke vergezelde de broers maar werd kort na aankomst in Paderborn door de Amerikanen weer naar Reelsen gebracht.

Verzwakt door zijn verwondingen en het nodige bloedverlies had Gerrit Willem Leeder geen idee waar zijn kleinere broer Gerardus Johannes Leeder werd ondergebracht. Gerrit Willem Leeder keerde op 10 juli 1945, met een inmiddels geamputeerd been, weer terug naar huis in Venlo. Hier wachtte het gezin tevergeefs op Gerardus Johannes Leeder, ook na een lange zoektocht door verschillende partijen waaronder het Rode Kruis en de Caritas-Missie kwam helaas geen verdere informatie over hem naar boven. Een helderziende, die door de wanhopige moeder was ingeschakeld, meende te ‘zien’ dat Gerardus Johannes Leeder zich in een vluchtelingenkamp in Duitsland bevond.

Een uitvoerig dossier m.b.t. Gerardus Johannes Leeder is eventueel ter inzage beschikbaar bij de auteur.

Schrijven van Karl Leeder aan de “Flüchtlings-Suchdienst” van het Rode Kruis

Gerardus Johannes Leeder