Naam : Foster
ermaoornamen : George
Roepnaam : –
Geboortedatum : 19-04-1913
Geboorteplaats : Derby, 263 Normanton Road
Wonende : Birnock-House, Glen Iffer Drive te Barrhead
Rang / Beroep : Lieutenant
Identiteitsplaatje : 308202
Eenheid : Green Howards (Yorkshire Regiment)
Overlijdensdatum : 24-09-1944
Overlijdensplaats : Deurne
Doodsoorzaak : ten gevolge van mitrailleurvuur
Begraafplaats : Venray War Cemetery
Gedenkplaats : Oorlogsmonument te Zeilberg

Overige informatie

Graflocatie: III. A. 4.

Zoon van Philip en Elizabeth Foster, weduwe Kathleen Foster, uit Buxton, Derbyshire.

Het onderdeel waartoe Foster behoorde, bevrijdde Deurne vanuit de Zeilberg. Zij trokken vanuit de Molenstraat via de Lindenlaan naar de Kerkstraat. George Foster werd volgens zijn leidinggevende, Captain Higgins, althans zo schreef deze later naar de moeder van George Foster, dodelijk getroffen door mitrailleurvuur. In het boek ‘Oorlogsjaren 1940-1945 gemeente Deurne’ schrijft Toon Hoefnagels dat George Foster door een Duitse sluipschutter gedood werd, hetgeen door enkele andere auteurs werd overgeschreven. Getuigenverklaringen zoals die van zijn directe leidinggevende Captain Higgins en Willy Vermazeren (beiden in de directe omgeving tijdens het gebeuren) zoals ook de opgelopen verwondingen geven echter duidelijk weer dat George Foster overleed ten gevolge van mitrailleurvuur.

Het lichaam van George Foster lag midden op straat, zijn mannen lagen in dekking en durfden niet verder op te trekken. Captain Ernie Campbell, van weer een andere eenheid, trof hen in deze situatie aan. Om de mannen aan te tonen dat er geen gevaar meer te duchten was, ging deze recht op het dode lichaam van lieutenant George Foster af, raapte Fosters geweer op en keerde terug naar de soldaten zonder dat er iets gebeurde. Later merkte Captain Ernie Campbell op it was like walking to the gallows oftewel ‘het was of ik naar de galg liep’.

Het tijdelijke graf van George Foster, op de hoek Kerkstraat-Molenlaan, in de tuin van familie Stevens.

Erewacht door leden (Toon Hermans en Gerrit Nelemans) van de Bijzondere Vrijwillige Landstorm

Enkele geallieerde pantservoertuigen in de Kerkstraat waar George Foster gedood werd.

Toen het lichaam van George Foster door zijn kameraden vanuit het huis naar bovenstaand graf overgebracht werd, gaven deze aan Willy Vermazeren (toentertijd een jongeman van 14) onderstaand graafwerktuig waarop het initiaal van Foster. Dit graafwerktuig werd door Willy Vermazeren, ver na de oorlog, aan de zoon van George Foster weer overhandigd.

Derby Evening Telegraph, Friday, October 13 1944

The Glasgow Herald, Friday, October 20 1944