Naam : de Vries-Schonewille
Voornamen : Geesje
Roepnaam : –
Geboortedatum : 27-03-1899
Geboorteplaats : Moorends-Thorne (Groot-Brittanië)
Wonende : D 106 te Helenaveen
Rang / Beroep : –
Identiteitsplaatje : –
Eenheid : –
Overlijdensdatum : 05-11-1944
Overlijdensplaats : Maasbree
Doodsoorzaak : Granaatsplinters
Begraafplaats : Protestantse Begraafplaats te Helenaveen
Gedenkplaats : Oorlogsmonument te HelenaveenOverige informatie

Dochter van Geert Schonewille en Pietertje Botter, weduwe van Evert de Vries

Geesje de Vries-Schonewille was geëvacueerd naar de familie Johannes (Sjang) Joosten in Maasbree.

Beneden het verhaal van Jan Joosten, kleinkind van Johannes (Sjang) Joosten:

Op dat moment waren er hevige geallieerde artilleriebeschietingen gaande richting Beringe, Grashoek en dus ook richting de Struiken. De geallieerden zaten al langere tijd achter de Helenavaart en het Deurnes kanaal in het gebied Meijel, Neerkant welk al enige tijd bevrijd was. Deze beschietingen waren nodig om de Duitsers te verdrijven om zo verder te kunnen doorstoten richting Helden en Maasbree enz.

Omdat de granaten erg dicht in de buurt van de woning van Sjang Joosten op de Struiken terechtkwamen had deze zich samen met enkele evacuees, waaronder Geesje de Vries en enkele andere onderduikers, verschanst aan de overkant van de weg. Daar had de familie Joosten een boomgaard, schuin tegenover de boerderij, in deze boomgaard was een kippenhok met daarin een gegraven kuil, zodat eventuele granaatscherven die door het houten kippenhok zouden geraken over hun heen zouden vliegen.

Omdat de granaten op een gegeven moment wel erg dicht bij het kippenhok insloegen werd grootvader bang, hij dacht “die geallieerden denken dat er Duitsers in dit hok zitten en schieten ons zo de lucht in” en dus besloot hij om thuis (aan de overkant van de weg) in de kelder te gaan zitten. Dan ga ik mee zei Geesje de Vries toen, maar toen ze beiden net uit het kippenhok waren ontplofte er vlakbij een granaat en werd Geesje de Vries vol getroffen, haar jurk hing in stukken in een voor het hok staande kersenboom (mijn moeder vertelde mij dat telkens als we bij dat hok waren “hier aan deze tak hing de jurk van Geesje de Vries” zei ze dan). Mijn grootvader kreeg een granaatscherf in zijn buik en was zwaargewond, Duitse militairen die bij de boerderij van de buren (± 1 km verderop) met een leger ambulance (soort van rode-kruis jeep) stonden vervoerden mijn grootvader toen naar het klooster in Maasbree dat door de Duitsers was ingericht als een ziekenhuis. Echter, mede door de lange hobbelige rit over slecht begaanbare wegen, is Sjang Joosten toen onderweg overleden.

De originele boerderij van Sjang Joosten is in ± 2000 geheel afgebrand en werd er, op precies de zelfde plek (Struiken 7 Maasbree), een nieuw huis gebouwd. Voor de rest is de situatie rondom het huis, de buurt en de in de buurt liggende woningen nog precies zoals in 1944, behalve dan de achter het huis lopende snelweg en het viaduct. Waar het viaduct en de snelweg nu liggen waren vroeger (ook in mijn jeugd nog) heidevelden, woeste grond en wat vennen waarnaast ook nog vele granaat-inslagen te zien waren, kon je nagaan hoeveel dat daar geschoten was op zo’n afgelegen gebied toen. Op het huis van Sjang Joosten is ook een granaat op het dak gevallen en ontploft, dit was ook nog te zien doordat het grote gat was gerepareerd met houten palen e.d. en door de andere kleur dakpannen omdat men toen nog nergens geen goed hout en dakpannen krijgen kon.

Sjang Joosten

De oorspronkelijke boerderij

Situatieschets

Overlijdensregister