Naam : Luijten
Voornamen : Franciscus Cornelis
Roepnaam : Frans
Geboortedatum : 28-09-1917
Geboorteplaats : Deurne
Wonende : H 132 te Helenaveen
Rang / Beroep : Arbeider
Identiteitsplaatje : –
Eenheid : –
Overlijdensdatum : 13-12-1944
Overlijdensplaats : Salzgitter-Watenstedt (Duitsland)
Doodsoorzaak : ten gevolge van een verbrijzelde arm
Begraafplaats : R.K. Begraafplaats te Helenaveen
Gedenkplaats : Oorlogsmonument te Helenaveen

 

Overige informatie

Zoon van Willem Luijten en Gertruda van den Hurk.

Graflocatie: Vak 1 / Rij 1 / Graf 6

Op zondag 8 oktober 1944, tijdens de Mis van 7.00 uur, omsingelen Duitse parachutisten (Fallschirmjäger) de twee Rijkswerkkampen I en II in Mariaveen. De mensen worden tijdens de Mis uit de kapel naar buiten gedreven. De Duitsers zetten de wegen af en doorzoeken de kerk en alle huizen. Alle mannen en jongens worden bijeen gedreven en afgevoerd in een lange, trieste karavaan. Zonder eten en drinken, zonder extra kleding. Sommige zijn nog in nachtkleding. Volgens de Duitsers moeten ze gaan werken in Maasbree of Helden maar in werkelijkheid worden ze naar Duitsland gedeporteerd voor tewerkstelling (Arbeitseinsatz).

Franciscus Cornelis Luijten verbrijzelt zijn hand en onderarm tussen een lopende band, de Duitsers vinden het niet nodig om hem te verzorgen want hij zal hen toch niet meer van nut kunnen zijn. Officiële doodsoorzaak: “Herzschwäche” oftewel hartzwakte, op 13-12-1945 omstreeks 16:20 uur.  Hij werd begraven op de begraafplaats Jammertal, grafveld IV (rij 6 grafnummer C) vanwaar hij op 19-07-1951 wordt herbegraven naar Helenaveen.

Sterbeurkunde (waar Leuten i.p.v. Luijten genoteerd werd)

Een rapport van overbrenging met identificatiegegevens, opgemaakt door de Dienst Identificatie en Berging, is eventueel ter inzage beschikbaar bij de auteur.