Naam : Coolen
Voornamen : Franciscus
Roepnaam : Frans
Geboortedatum : 02-05-1916
Geboorteplaats : Deurne
Wonende : Zandbosweg 26 te Deurne
Rang / Beroep : Soldaat / fabriekwerker
Identiteitsplaatje : –
Eenheid : Mitrailleurcompagnie IIe Bataljon 2e Regiment infanterie
Overlijdensdatum : 12-05-1940
Overlijdensplaats : Tilburg Oost, Bossche weg
Doodsoorzaak : omgekomen door het springen van spoor- en verkeersbruggen
Begraafplaats : Militair ereveld Grebbeberg te Rhenen
Gedenkplaats : Oorlogsmonument Sint-Willibrorduskerk te Deurne
: Provinciaal Gedenkteken ‘De Brabantse Soldaat’ te Waalre

 

Overige informatie

Graflocatie: Rij 11 / Graf 6

Zoon van Theodorus Johannes Coolen en Antonia Adriana van Gog.

Alle bruggen werden opgeblazen, waarbij die over het Wilhelminakanaal de meest prominente waren (zie foto beneden). Duidelijk ook dat dit alles zuidoost en oost van Tilburg plaatsvond.

Franciscus Coolen werd naar verluid op 11-05-1940 gedood tijdens de gevechten op de Bredaseweg voor de ingang van het toenmalige Dierenpark en pas op 14-05-1940 gevonden. De doodsoorzaak lijkt dus achteraf geconcludeerd, hij zal onderweg vermist zijn geraakt en uiteindelijk zijn teruggevonden.

II-2.RI lag bij Uden in de Peel-Raamstelling en is rond middernacht, 10-05-1940 op 11-05-1940, teruggetrokken op de Zuid-Willemsvaart. Als Francisicus Coolen al op 11-05-1940 om 03:00 uur nabij Tilburg was, dan had hij of een speciale opdracht of hij was op de vlucht geslagen. De rest van II-2.RI is pas op 11-05-1940 rond 16:00 uur uit de Zuid-Willemsvaart stelling richting Tilburg teruggetrokken. De eerst delen die wel nabij Tilburg raakten waren enkele kwartiermakers. Volgens een rapport van één van hen, werden er drie van hen uitgeschakeld door een bomaanval door enige Duitse vliegtuigen bij Tilburg in de ochtend van 11-05-1940, samen met twee Fransen, die op slag dood waren op de overweg.  Dat was Bernardus Gerardus van Vorle, die op 11-05-1940 bij Burgers dierenpark in Tilburg sneuvelde. Een ‘onbekende’ werden daar beide benen afgesneden en een sergeant kreeg een scherf in het hoofd. Een korporaal van 1-III-26.RI, Josef Antoon Smolders, sneuvelde ook.

Drie man werden echter van MC-II-2.RI bij de bruggen op de Boscheweg getroffen: dienstplichtigen Johannes Hendrikus Beurskens, Franciscus Coolen en Gerardus Schoenmakers. Omdat Johannes Hendrikus Beurskens en Gerardus Schoenmakers ook als notering ‘omgekomen door het springen van de spoor- en verkeersbrug’ hebben, zal Franciscus Coolen vermoedelijk niet op 11-05-1940 maar op 12-05-1940 zijn omgekomen en inderdaad samen met Johannes Hendrikus Beurskens en Gerardus Schoenmakers aan de Boscheweg door het ontijdig opblazen van de brug. Dat zou ook verklaren dat Franciscus Coolen helemaal niet al op 11-05-1940 om 03:00 uur in Tilburg was, wat onmogelijk zou zijn zonder dat hij gevlucht was. Belangrijker, een brug wordt één keer opgeblazen en op 11-05-1940 om 03:00 uur werden door de Fransen geen bruggen opgeblazen, in tegendeel, ze voorkwamen dat de Nederlanders dat te vroeg deden. Met onze hele Peeldivisie oost van Tilburg was bruggen opblazen nog niet aan de orde. Dat gebeurde pas in de vroege avond, nacht en ochtend van 12-05-1940.

Vermoedelijk sneuvelde Franciscus Coolen dan ook op 12-05-1940, samen met Johannes Hendrikus Beurskens en Gerardus Schoenmakers, toen de brug in de Bosche weg werd opgeblazen. Met de gevallenen bij de dierentuin heeft hij dus niets te maken, hoewel de afstand tussen de Bossche weg en de Bredase niet zo groot was natuurlijk. Het is meer waarschijnlijk dat drie man van hetzelfde onderdeel op één plaats omkomen met één omschrijving terwijl een andere omschrijving over het dierenpark in een verslag is teruggevonden en door een Duitse bomaanval wordt verklaard.

Op 17-06-1940 wordt door Theodorus Johannes Coolen aan de burgermeester van Tilburg een verzoek gedaan om het stoffelijk overschot van Franciscus Coolen te mogen opgraven en doen overbrengen naar de R.K. begraafplaats van Deurne. Op woensdag 19-06-1940 werd o.a. door burgemeester Lambooy een krans gelegd bij het éérste graf van Franciscus Coolen op de algemene begraafplaats “Vredehof” (Vak B) aan de Gilzerbaan in Tilburg, na de kranslegging werd het stoffelijk overschot naar Deurne overgebracht vanwaar het op 19-05-1980 werd herbegraven naar haar laatste rustplaats, het militair Ereveld Grebbeberg te Rhenen.

Bidprentje

Gezamenlijk Bidprentje

Overlijdensregister

Één van de, over het Wilhelminakanaal, opgeblazen bruggen