Naam : Verstappen
Voornamen : Franciscus Antonius
Roepnaam : Frans (alias; Giete Piere Frens)
Geboortedatum : 30-10-1896
Geboorteplaats : Helden
Wonende : N 81 te Neerkant
Rang / Beroep : Wegwerker en onbezoldigd Veldwachter
Identiteitsplaatje : –
Eenheid : –
Overlijdensdatum : 06-04-1945
Overlijdensplaats : Heitrak te Neerkant
Doodsoorzaak : ten gevolge van een mijnexplosie
Begraafplaats : R.K. Begraafplaats te Neerkant
Gedenkplaats : Oorlogsmonument te Neerkant

.
Overige informatie

Zoon van Peter Verstappen en Petronella Leijssen, weduwe Antonia Korsten.

Door de zware gevechten en tijdens de vlucht van de Duitsers en de opmars van de geallieerden is er veel munitie achtergelaten, daarom was het mogelijk dat er nog veel niet ontplofte munitie in de bodem aanwezig was. Onbezoldigd veldwachter Frans Verstappen en veldwachter Joosten uit Helenaveen hadden van de geallieerden een spoedcursus gekregen in het onschadelijk maken van landmijnen. Omdat er in de Neerkant nog geen ruimploegen aanwezig waren werd zij bij het vinden van een landmijn dan ook meteen gewaarschuwd.

Tijdens het demonteren van een landmijn op een akker aan de Heitrak, tegenover de woning van Engelbert Hubertus (Engel) Cunnen, kwam Franciscus Antonius Verstappen om het leven toen deze landmijn explodeerde, hij was op slag dood. Zijn lichaam werd bij de familie Cunnen in de gang gelegd, de volgende dag werd het stoffelijk overschot door Broer Cunnen naar het Sint Vincentiushuis in de Neerkant gebracht.

Naar alle waarschijnlijkheid was de landmijn voorzien van een boobytrap (valstrik). Volgens Sergeant Jean Dirven, één van de leidinggevende van een groep mijnenruimers in de omgeving, werden veel Duitse mijnen voorzien van een dergelijke boobytrap waardoor deze bij het op de ‘juist aangeleerde’ manier van ontmantelen toch zouden kunnen exploderen.

Franciscus Antonius Verstappen liet vrouw en elf kinderen achter…

Het gezin Verstappen

Sergeant Jean Dirven

Bidprentje

Overlijdensregister