Naam : McCauley
Voornamen : Denis Alphonsus
Roepnaam : –
Geboortedatum : 1922
Geboorteplaats : –
Wonende : –
Rang / Beroep : Flight Sergeant (Air Bomber)
Identiteitsplaatje : 1394837
Eenheid : Royal Air Force Volunteer Reserve, 50 Sqdn
Overlijdensdatum : 21-02-1945
Overlijdensplaats : Helenaveen
Doodsoorzaak : ten gevolge van een vliegtuigcrash
Begraafplaats : Overloon War Cemetery
Gedenkplaats :Overige informatie

Graflocatie: II. B. 1.

22 jaar. Zoon van Francis Leo McCauley en Bridget McCauley uit Plumstead, London.

Op 21-02-1945, omstreeks 20:37 uur wierp de Avro Lancaster I (VN-X) met serienummer LL741 14stuks 1000 lb. bommen af boven vijandelijk grondgebied, dit gebeurde op een hoogte van ongeveer 10.000 ft. Tijdens het bombardement werd de Lancaster, vermoedelijk door luchtafweergeschut, getroffen. Volgens getuigen zouden alle vier de motoren echter nog gewerkt hebben toen de Lancaster aan haar terugreis begon. Niet veel later, omstreeks 21:12 uur, werd het vliegtuig onder vuur zijn genomen door Hauptmann Heinz Rokker van 2./NJG2 (Nachtjagdgeschwader 2), dit op een hoogte van ongeveer 7.000 ft. waarbij de cockpit van het vliegtuig aan weerszijden werd beschoten.

De piloot gaf de bemanning opdracht om het vliegtuig te verlaten. Sgt. Lewis maakte zijn weg naar het voorste ontsnappingsluik waar hij zag dat Denis Alphonsus McCauley zich ook voorbereidde om te springen. Beide bemanningsleden verlieten het vliegtuig, maar het leek erop dat de parachute van Denis Alphonsus McCauley in brand stond, waardoor hij dood viel.

Sgt. Denys Lewis verloor tijdens de afdaling zowel zijn vliegerlaarzen- en handschoenen zoals ook beide maatijdboxen, tevens verwonde hij tijdens de landing een spier in zijn rechterbeen. Niet zeker van zijn positie en in staat om weinig vooruitgang te maken met zijn blessure, besloot hij zich in zijn parachute te pakken en te proberen te slapen. In de ochtend merkt hij op dat twee soldaten hem naderen en hij trekt hun aandacht door te zwaaien en op zijn fluit te blazen. Eén van hen sprak Engels (later bleken het twee Nederlandse soldaten te zijn geweest) en na de identificatie van hun identiteit namen ze de enige overlevende van de bemanning mee naar Helmond. Vanuit Helmond keerde hij enkele dagen later terug naar zijn eenheid in Engeland.

In de morgen van 22 februari 1945 werden reddings- en bergingseenheden, samengesteld uit leden van het grondpersoneel (vrijwilligers), uitgezonden om te zoeken naar drie Lancaster bommenwerpers, die in de voorgaande nacht in de omgeving zouden zijn neergestort. Ze werden inderdaad gevonden te Weert, Ysselsteyn en Helenaveen. Acht lichamen werden geborgen uit de wrakken en daags daarop, met militaire eer, begraven op het kerkhof “De Oude Toren” te Woensel.

Op 23 februari 1945 werden Roy CampbellPeter Gordon AndersonWard Rex Southcott begraven en op 24 februari werd uit een van de Lancasters Donald Alexander McFayden geborgen die op 27 februari eveneens in Groesbeek werd begraven. In Overloon werden begraven Fred Seddon Langton en Denis Alphonsus McCauley.

Hauptmann Heinz Rokker