Naam : Erkelens
Voornamen : Bernardus Jacobus
Roepnaam : Bertus
Geboortedatum : 27-07-1914
Geboorteplaats : Deurne
Wonende : H.69 te Helenaveen
Rang / Beroep : Tuinier
Identiteitsplaatje : –
Eenheid : –
Overlijdensdatum : 01-02-1945
Overlijdensplaats : Oldenburg (Duitsland)
Doodsoorzaak : ten gevolge van bronchopneumonie
Begraafplaats : R.K. Begraafplaats te Helenaveen
Gedenkplaats : Oorlogsmonument te Helenaveen

 

Overige informatie

Zoon van Andries Erkelens en Maria Gertruda Camps.

Graflocatie: Vak 1 / Rij 1 / Graf 58

Op zondag 8 oktober 1944, tijdens de Mis van 7.00 uur, omsingelen Duitse parachutisten (Fallschirmjäger) de twee Rijkswerkkampen I en II in Mariaveen. De mensen worden tijdens de Mis uit de kapel naar buiten gedreven. De Duitsers zetten de wegen af en doorzoeken de kerk en alle huizen. Alle mannen en jongens worden bijeen gedreven en afgevoerd in een lange, trieste karavaan. Zonder eten en drinken, zonder extra kleding. Sommige zijn nog in nachtkleding. Volgens de Duitsers moeten ze gaan werken in Maasbree of Helden maar in werkelijkheid worden ze naar Duitsland gedeporteerd voor tewerkstelling (Arbeitseinsatz).

Bernardus Jacobus Erkelens kwam op 14-10-1944 terecht bij de firma ‘Reichswerke AG, Hermann Göring’ te Salzgitter en probeert later broer Henk te bezoeken, die in Papenburg woont. Hij is echter niet in het bezit van geldige reispapieren en wordt uit de trein gehaald en afgevoerd naar een strafkamp waar hij later overlijdt ten gevolge van bronchopneumonie oftewel bronchitis en longontsteking. Hij wordt begraven op het R.K. Friedhof te Oldenburg, Vak VII (rij A graf 19) vanwaar hij op 23-11-1951 wordt herbegraven naar Helenaveen.

Een rapport van overbrenging met identificatiegegevens, opgemaakt door de Dienst Identificatie en Berging, is eventueel ter inzage beschikbaar bij de auteur.

Bidprentje

Sterbeurkunde

Ausweis

De Eisenhower Certificate, een postume onderscheiding na bewezen hulp aan vliegtuigbemanningen.

Brief van zijn broer, Henk Erkelens, verstuurd naar Leonard Joosten

“Papenburg 4-2-1945


Beste Leonard beste kennissen.

Vandaag heb ik jullie treuriger nieuws mede te deelen. Zoals ik jullie voor enige tijd al geschreven had zijn Bertus (Erkelens) en Harrij (Lagarde) hier in de buurt in een Straflager terecht gekomen maar ik wist nog niet waar. Voor eenigen tijd werd ik ’s morgens door een ziekenhuis in Oldenburg opgebeld dat mijn broer daar zwaar ziek was ingebracht. Ik ben er toen direct heen gereisd en heb hem toen bezocht. Hij zag er treurig uit totaal afgemagerd en zeer zwak en ik had toen ook niet veel hoop meer. Hij heeft daar nog een 8 dagen gelegen en al de moeite om hem er weer door te krijgen is niet meer gelukt. Woensdagnacht om 12 uur is hij gestorven en dinsdag 6-2 wordt hij in Oldenburg begraven. Het is wel hard maar het heeft schijnbaar alles zo moeten zijn.
Hij was tot het laatst toe nog bij volle verstand en heeft mij alles verteld wat hij die weken, ofschoon noch zeer zwak, mee heeft moeten maken. Ze hebben hem gewoon dood gemarteld. In het straflager kreeg hij meer slaag dan eten. Hij zij ook in Watenstedt was het een hemel daar tegen. Want in dat Lager kreeg men haast helemaal geen eten en veel slaag. Harrij is gelukkig van die ellende af, die hebben ze afgekeurd en weer naar Holland gestuurd. Die zit nu in ………………

Gegroet Henk Erkelens”