Naam : van Lieshout
Voornamen : Albertus
Roepnaam : Albert
Geboortedatum : 30-08-1922
Geboorteplaats : Helenaveen
Wonende : H 117 te Helanaveen
Rang / Beroep : Landbouwer
Identiteitsplaatje : –
Eenheid : –
Overlijdensdatum : 07-05-1945
Overlijdensplaats : Salzgitter-Drütte (Duitsland), kampziekenhuis
Doodsoorzaak : ten gevolge van ondervoeding en uitputting
Begraafplaats : R.K. Begraafplaats te Helenaveen
Gedenkplaats : Oorlogsmonument te Helenaveen

 

Overige informatie

Zoon van Henricus van Lieshout en Anna Maria Hendrica Kartner, broer van Hendricus Antonius van Lieshout.

Graflocatie: Vak 1 / Rij 1 / Graf 4

Op zondag 8 oktober 1944, tijdens de Mis van 7.00 uur, omsingelen Duitse parachutisten (Fallschirmjäger) de twee Rijkswerkkampen I en II in Mariaveen. De mensen worden tijdens de Mis uit de kapel naar buiten gedreven. De Duitsers zetten de wegen af en doorzoeken de kerk en alle huizen. Alle mannen en jongens worden bijeen gedreven en afgevoerd in een lange, trieste karavaan. Zonder eten en drinken, zonder extra kleding. Sommige zijn nog in nachtkleding. Volgens de Duitsers moeten ze gaan werken in Maasbree of Helden maar in werkelijkheid worden ze naar Duitsland gedeporteerd voor tewerkstelling (Arbeitseinsatz).

Albertus van Lieshout was vanaf 16-10-1945 tot een onbekende dag van maart 1945 tewerkgesteld bij de firma ‘Reichswerke AG, Hermann Göring’ te Salzgitter-Watenstedt. Hij kwam terecht in Lager 6, dit voormalige kamp voor burgerarbeiders was een soort doorgangskamp waar een arbeidsplaats en de kampaccommodatie werd toegewezen. Tijdens de bevrijding verblijft hij in het kampziekenhuis te Drütte. Hij is echter te verzwakt om naar huis te gaan en overlijdt daar, hij werd op 08-05-1945 begraven op de begraafplaats Jammertal, grafveld VII (rij 6 grafnummer A).

Op 03-09-1951 werd het stoffelijk overschot van Albertus van Lieshout naar Nederland overgebracht.

Een rapport van overbrenging met identificatiegegevens, opgemaakt door de Dienst Identificatie en Berging, is eventueel ter inzage beschikbaar bij de auteur.

Bidprentje

Friedhofskarteikarte

Overlijdensregister (geschreven in ‘Sütterlin’ handschrift)