Wat is nu het verhaal van de verliezers? Diegenen die het achteraf verkeerd hebben gezien; de ideologische bevlogenen, de dwalers, de opportunisten, de wreedaards, de misdadigers, kortom, de overwonnenen? Realiseert u zich dat ‘de goeden’ bij een anders uitgevallen uitkomst van de Tweede Wereldoorlog ‘de fouten’ waren geweest.

Lang heeft Bert van Straten erover nagedacht. Moet hij het wel of niet doen, want het blijft een gevoelig onderwerp. Uiteindelijk heeft hij het toch gedaan: een boek schrijven over de mensen die fout waren in de Tweede Wereldoorlog.

Deze geschiedenis is gebaseerd op het verhaal van een gezin waarvan de ouders pro-Duits zijn, een schoonzoon en dochterbij het verzet belanden vier zonen uiteindelijk dienst treden bij de Duitse hulpdiensten. Waarom nemen zij die stap en onder welke omstandigheden? Waaruit bestaat nu eigenlijk hun schuld en welke prijs wordt er betaald. Ook is er een globale vergelijking met het handelen van het ‘goede’, en zij die ‘wegkeken’ om te laten zien dat die tijd niet zo zwart-wit was als ons lang is voorgehouden.

Gelukkig komt er steeds meer ruimte om de Tweede Wereldoorlog in al zijn facetten te te bezien. En dat is ook een zinnige bijdrage aan het vaak en terecht uitgesproken; ‘Nooit meer’…, sterker; het is een absolute voorwaarde. Deze familiegeschiedenis van ‘kleyne luyden’ wil daaraan nu een kleine bijdrage leveren.

Verschillende mensen zijn belangrijk geweest . Allereerst Gertie (dochter van Piet en Nonnie): het gezinscontact als oerbron, maar ook Richard Schoutissen als leidsman in Duitse archieven en Frans Dansen, Corrie van Straten, Raoul Nijst en Dick Ruimschotel: corrigerend, inspirerend en enthousiasmerend.  Kortom: allemaal gidsen in donkere tijden, waarvoor dank.

Het ‘foute’ verleden van een deel van een familie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wat deden ze, waarom en onder welke omstandigheden? Wat was hun lot en welke beoordeling is hen na de oorlog ten deel gevallen? Om het beeld over die periode completer te maken , is er beknopt aandacht voor andere zaken die zich in de streek in relatie tot de bezetting afspeelden, zoals de opkomst en verdiensten van het verzet, de houding van diverse bestuurders, ambtenaren, politie en burgers in de streek.

Een zoektocht die geleid heeft tot een levendig en, ondanks alle treurigheid, humoristisch verhaal. Een verhaal dat aan alle personen recht wil doen en hen zo tot begrijpelijke mensen in hun historische context maakt. Zoekend en schrijvend komt de auteur tot een afgewogen menselijk oordeel over alle beschreven personen.

· Auteur: Bert van Straten | ISBN: 9789492576187 | Uitgever: Uitgeverij Kraaiveld | Uitgebracht: April 2019 | Pagina’s: 176 | AVI code: AVI Plus ·